logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

oekraine

 

Update 16 maart: we hebben transport kunnen regelen voor honden- en kattenvoer voor het asiel in Odessa! Lees het artikel Hulp voor honden en katten in Odessa, Oekraïne. Ook zamelen we goederen (voor dieren) in die naar onze contactpersoon Elisa in Roemenië worden gebracht. Zij biedt hulp aan en over de grens met Oekraïne.

Ook wij zijn natuurlijk geschokt door de Russische inval in Oekraine. We zien de foto’s en filmpjes voorbij komen van mensen en dieren op de vlucht, burgers die wapentraining krijgen, soldaten aan het front.
Overal komen hulpacties op gang. Er is een groot asiel in Kiev met meer dan 3.000 honden, waarvoor House of Animals een inzamelingsactie heeft opgezet. Ook voor het asiel van Marina Dilly in Dnepro wordt door verschillende groepen geld ingezameld. In Roemenie, Polen, Hongarije e.a. stellen mensen huizen en kamers beschikbaar voor gezinnen met huisdieren. Roemeense shelters bieden opvang en transport aan voor honden in nood.

De opvang van onze contactpersoon Elisa ligt in het noorden van Roemenie bij Solca, vlakbij Oekraine en veel mensen komen daar de grens over. In de opvang zelf is het nog rustig, maar we gaan wel proberen om komende tijd daar honden weg te krijgen.

Ondertussen duimen en bidden we voor de onschuldige mensen en dieren in Oekraine. Iedere oorlog treft uiteindelijk vooral datgene wat kwetsbaar is. Op de laatste foto een dode Russische soldaat; ook hij heeft verloren 😞

Foto's via Vadim Ghirda

Update (mei 2022): het is op dit moment niet mogelijk om een hond uit Oekraïne rechtstreeks of via een stichting te adopteren, tenzij eerst aan alle strenge importeisen is voldaan. In verband met het gevaar van rabies, een voor honden én mensen gevaarlijke ziekte die in Oekraïne nog voorkomt, gelden deze strenge regels. Alleen voor huisdieren die meereizen met hun gevluchte Oekraïense baasje gelden versoepelde regels. Kijk op de site van de NVWA voor de meest recente informatie.

In buurland Roemenië verblijven wel zwerf- en asielhonden uit Oekraïne bij (privé) asielen. Deze honden moeten eerst in quarantaine worden gehouden. Onze contactpersoon Elisa bijvoorbeeld helpt op ondermeer deze manier dieren uit Oekraïne. Lees meer over Elisa's opvang in het artikel Hulp voor de asielhonden van Elisa's privé asiel