Adopteren, werkwijze en procedures
Let op: wij plaatsen onze honden alleen in Nederland. Daarbuiten hebben we geen netwerk voor huisbezoek, begeleiding en nazorg en bovendien is in elk land de wetgeving weer anders.
We vinden het geweldig als u één van onze honden een thuis wilt geven, want ze verdienen het allemaal, stuk voor stuk! En we weten uit ervaring hoe blij je kunt worden wanneer zo’n hondje, dat lange tijd in een kennel of op straat heeft geleefd, gelukzalig in een warme mand ligt te knorren. Het leven van een thuisloze hond in Roemenië is ellendig en we willen graag dat daar een einde aan komt.
Maar ons doel is niet om zoveel mogelijk honden naar Nederland te halen, maar om adopties te realiseren waar zowel de honden als de mensen gelukkig van worden! We werken daarbij vanuit de simpele filosofie dat geen enkele hond en geen enkele baas hetzelfde is. Behoefte, karakter, wensen en ervaringen zijn allemaal verschillend.
Daarom kunt u bij ons dus niet zomaar even een hondje uitzoeken en ophalen. Voor een goede match vinden we het belangrijk om een beeld te hebben van onze honden en een zorgvuldige adoptieprocedure te hanteren. Hieronder leggen we de stappen uit.
De adoptieprocedure
Een hond is natuurlijk meer dan alleen die mooie ogen, die guitige snoet. Honden zijn geen kant en klare pakketjes en we vragen u daarom vooraf goed na te denken over de adoptie en over uw verwachtingen van een hond. Want in hun rugzak zit al genoeg narigheid en ze verdienen nu een goed ‘hondenleven’. Ook zal er nog de nodige tijd in de opvoeding moeten worden gestoken. Alleen als u dit alles geen bezwaar vindt, is adoptie een goede beslissing!
Onze adoptieprocedure in 4 stappen:
Stap 1
Heeft u een hondje gezien dat uw hart heeft geraakt, op onze pagina Adoptiehonden in Nederland of onze honden in Roemeense asielen?
Dan gaan we niet over één nacht ijs. Een hond is immers een maatje voor het leven. Je verbindt jezelf voor 10 tot 16 jaar aan hem of haar. De hond moet dus bij jou(w leven en omgeving) passen, en jij moet bij de hond passen.
We vragen u om informatie te geven over uw woon-, werk- en gezinssituatie, ervaring en verwachtingen via het intake-formulier dat u krijgt toegestuurd.
Onze adoptiehonden
De honden die we naar Nederland halen, komen uit verschillende situaties. Direct van de straat, uit een gemeentelijk asiel of uit een particuliere opvang. In een gemeentelijk asiel zijn de omstandigheden altijd dramatisch slecht, met nauwelijks te eten, veel te veel honden in een kennel en een koude vloer als slaapplek. In een particuliere opvang zijn de omstandigheden natuurlijk beter, maar ook hier leven de honden meestal buiten met alleen een houten hok als schuilplaats. Ze zijn dus niet gewend om in een huis te wonen, tenzij in een ‘vorig leven’.
Adoptiebijdrage
De adoptiebijdrage komt volledig ten goede aan de honden uit Roemenië. We hanteren lagere tarieven voor oude(re) honden en honden met een bepaalde aandoening/beperking, omdat we ook hen graag een kans geven. Dit betekent wel dat het totaal van de adoptiebijdragen bij lange na niet kostendekkend is; we zijn daarom ook afhankelijk van donaties!.
Van de adoptiebijdragen en donaties worden de volgende kosten betaald:
Na de adoptie en registratie
Dan houden we graag contact met u!
Wij willen graag af en toe horen hoe het met uw hond gaat, via ons nazorgteam of via onze besloten adoptantengroep op Facebook. Ook voor de vrijwilligers in Roemenië is het heel erg fijn om op de hoogte te blijven. Het is voor hen een grote stimulans om door te gaan met hun reddingswerk!
Ook helpen we u graag bij eventuele opvoedingsperikelen; we hebben in ons nazorgteam de nodige hondenervaring en ook een erkend gedragstherapeut.
Verder maken we graag met u de afspraak dat, wanneer u onverhoopt afstand moet doen van de hond, de hond altijd via de stichting herplaatst wordt. Hierbij moet u zich wel realiseren dat de herplaatsing in het belang van de hond altijd gebeurt vanuit het adoptiegezin. Tenzij er echt een grote noodzaak is dat de hond z.s.m. verhuist. Indien we een gastgezin beschikbaar hebben, dan kunnen we uw hond direct terug nemen. Wanneer we geen opvang hebben en de hond kan niet bij u blijven, dan wordt de hond op uw eigen kosten in een pension geplaatst totdat er andere opvang beschikbaar is.
Sinds 1 april 2013 is het verplicht om honden te registreren bij een databank, bijvoorbeeld de Nationale Databank Gezelschapsdieren. Bij aankomst van de hond in Nederland registreren wij de chip van de hond op naam van de stichting. Bij de adoptie regelen wij dat de de chip op uw naam wordt overgezet.
Importmelding en chip registratie
Wanneer u een hond adopteert die al in Nederland is dan hebben wij de wettelijk verplichte importmelding al geregeld. Nadat de hond naar u is verhuisd zorgen wij dat hij of zij wordt geregistreerd op uw naam en adres. U ontvangt hierover dan een email van de databank en enkele weken later een registratie-pasje van de hond.
Belangrijke informatie wanneer u een hond adopteert die rechtstreeks uit Roemenië komt:
De hond wordt in dat geval door het transport vanuit Roemenië bij u thuis gebracht, ook dit is sinds nov. 2021 wettelijk verplicht. U hoeft de hond dus niet ergens op te halen. Dat betekent wel dat wij niet zelf met de hond langs de dierenarts kunnen gaan voor een importmelding. Wel mogen wij de adoptant daarvoor machtigen. U ontvangt daarom van ons een machtigingsformulier waarmee u de hond bij een dierenarts kunt melden als import, op ons UBN-nummer. U hoeft hiervoor dus niet zelf een UBN-nummer aan te vragen!
De importmelding dient binnen 2 weken na aankomst te gebeuren.
Nazorg bij eventuele opvoedingsperikelen
Na het doorlopen van een zorgvuldige adoptieprocedure kan het genieten met jullie nieuwe gezinslid beginnen. Uit ervaring weten wij dat dit vaak gepaard gaat met de nodige hobbels.
Niet alleen hebben onze honden een totaal andere achtergrond dan de honden die in Nederland in de huiskamers opgroeien, het vraagt ook meer geduld, tijd en een andere aanpak. De belangrijkste primaire en secundaire socialisatie fases hebben ze immers gemist. Dat wil niet zeggen dat ze hier niet kunnen aarden, maar dat vraagt mogelijk wel aanpassingsvermogen van u als adoptant.
Na de adoptie laten we u dan ook niet in de steek, de adoptie consulente zal na ongeveer 2 a 3 weken contact met u opnemen om te horen hoe het gaat. U ontvangt van de organisatie daarnaast nog e-mails met vragen over hoe het gaat.
Mochten er tijdens dit contact signalen zijn dat er mogelijk te veel spanning speelt of anderszins een signaal dat u ondersteuning of adviezen kunt gebruiken, zal het nazorg team contact met u opnemen. Daarnaast bent u natuurlijk zelf ook vrij om met vragen bij ons aan te kloppen. Dit kunt u doen door een e-mail met een korte beschrijving van het gedrag of de situatie te sturen naar
Tips voor adoptanten
Tips voor de eerste periode met uw adoptiehond en informatie over gedrag, opvoeding en stressvrij wandelen vindt u op onze pagina's Tips voor adoptanten.