Gedrag en opvoeding
Buitenlandse honden hebben vaak een verleden met negatieve ervaringen. Ze zijn weggejaagd en geslagen en hun leven op straat of in een asiel was erg stressvol, met strijd om voer en een droge slaapplek. Zelden hebben ze zich volkomen veilig gevoeld en deze negatieve ervaringen hebben natuurlijk in meer of mindere mate invloed op hun gedrag. Ze kunnen afwachtend, wantrouwend of zelfs angstig zijn voor vreemden. Ze kunnen hun voer verdedigen of bang zijn van een riem om hun hals. Soms zijn ze bang voor andere honden. Om een goede relatie op te bouwen met je hond, is het daarom niet alleen van belang dat je weet hoe je de hond moet voeden en zijn vacht moet verzorgen, maar ook is het heel erg belangrijk dat je je verdiept in het gedrag van de hond, hoe je dat gedrag kunt benoemen en herkennen en hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden. Verder is het van essentieel belang dat je weet welke leerprincipes er gelden voor honden. Met andere woorden hoe leert je hond. Deze informatie is een bewerking van een artikel op www.hondentraining-adviescentrum.nl
Hondengedrag en uw rol als eigenaar
Om je hond te leren om op waargenomen prikkels met gewenst gedrag te reageren zul je op de juiste wijze met je hond moeten communiceren. Ook in de dagelijkse omgang met je hond is die juiste voor de hond begrijpelijke communicatie van groot belang om gedragsproblemen te voorkomen. Daarbij is ‘samenwerking’ met je hond van groot belang. De natuurlijke drift van de hond is om samen te werken met anderen om een bepaald doel te bereiken. Dus als jij je hond wilt opvoeden en trainen ga dan de samenwerking aan en maak er een win-win situatie van.
Baas of liefdevolle coach?
Buitenlandse honden zijn vaak erg roedelgericht. Ze hebben op straat of in een asiel vaak in een groep geleefd en ze kennen de hondentaal door en door. Om een goede verstandhouding met uw hond te kunnen hebben, is het belangrijk dat u iets van het gedrag en de “taal” van uw hond begrijpt. Wanneer mens en hond elkaar begrijpen en respecteren scheelt dat heel wat stress voor beide partijen.
Dominantie is een woord waar veel hondeneigenaren mee geconfronteerd worden. Of ze dat nu willen of niet. Er is altijd wel een buurman, bekende, vriend of “iemand met verstand van honden” die weet je weet te vertellen dat je een dominante hond hebt en dat het belangrijk is dat je hem de baas blijft of wordt. Maar inmiddels weten we meer.
In de praktijk
Een hond die gromt als je in de buurt van zijn eten komt, wordt nog wel eens bestempeld als dominant. Het gevolg is, dat de eigenaar het advies krijgt om ervoor te zorgen dat de hond weet dat je de baas bent en dat je het eten mag afpakken. Want: “in het wild eet de alpha ook altijd als eerste en heb je als roedelleider de beschikking over al het voedel”. Een uitspraak die gebaseerd is op het dominantiemodel dat vroeger gehanteerd werd, onder meer op basis van de onnatuurlijke situatie dat een wolvenroedel te weinig eten had en de andere wolven geen familieleden waren. Het gevolg van het idee dat je als eigenaar de baas moet zijn, is de hond wordt dus gestraft als hij gromt als er iemand bij zijn bak zit.
Maar meestal zijn honden met voerbaknijd in die situatie onzeker (te zien aan de lichaamstaal van onder meer oren naar achteren en staart laag). Ze zijn bang dat hun voer wordt afgepakt. Soms is die angst gegrond, omdat de eigenaar in het verleden vanuit het idee dat hij de baas moet zijn en dus het voer moet kunnen afpakken, dit vaak “geoefend” heeft. Soms is die angst ongegrond, maar speelt het belang van het eigendom (vanwege bv. honger of een zwervend verleden) een belangrijke rol.
Alleen zijn en verlatingsangst
In het buitenland hebben veel honden geen huiselijk leven gekend. Ze zijn niet veel aandacht, warmte en gezelligheid gewend. En langzaam maar zeker zullen ze wennen aan “hun” mensen, ze zullen ze gaan vertrouwen en ze gaan zich steeds meer op hun gemak voelen. U, als nieuwe eigenaar zult in het begin zoveel mogelijk thuis zijn, om de hond de tijd te geven om zich te settelen en een band met u op te bouwen. Maar dan komt het moment dat u de deur uit moet, voor boodschappen, voor een bezoek aan het een of ander, of om te werken. Dan is uw hond dus voor het eerst helemaal alleen. Hier kan uw hond erg onzeker van worden. Hij kan zich in de steek gelaten voelen en kan gaan huilen, janken of blaffen om zijn roedel weer bij elkaar te roepen. Ze kunnen plassen en poepen in huis of soms zelfs uw meubilair gaan slopen.