Een veilige thuiskomst
Als een hond pas geadopteerd is, heeft hij tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. U dient zich ook te realiseren dat de hond van slag kan zijn van het reizen, de onbekende omgeving en de vreemde mensen. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor. Ook al heeft de hond hier een tijdje in opvang gezeten, bij u is het weer opnieuw wennen en is alles weer vreemd. Ze kunnen erg vindingrijk zijn in het ontsnappen, sommige honden zijn ware houdini’s! Het komt helaas te vaak voor dat een zojuist geadopteerde hond ontsnapt en verongelukt…. Vooral de eerste weken is het ontsnappingsgevaar het grootst. Ze kennen u nog niet en zijn niet vertrouwd met de omgeving. Daarom hebben we voor u op een rijtje gezet welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen.
De eerste periode
Honden die verhuizen naar hun nieuwe eigenaar zijn per definitie onzeker. U kunt het vergelijken met een situatie waarin u zelf ineens wordt overgeplaatst naar een vreemd land. U kent de mensen niet, het ruikt anders, u spreekt de taal niet, er gelden andere regels en gebruiken. Voor een hond met een onaangenaam verleden is dat allemaal erg angstaanjagend. Ze zoeken naar houvast en veiligheid. In gezinnen waar al een andere hond aanwezig is, zal de hond zich sneller op zijn gemak voelen en zich optrekken aan de andere hond. Maar de meeste honden hebben geen andere soortgenoot als voorbeeld en is dus aangewezen op ‘die vreemde mensen’. Daarom geven we hieronder 10 tips waarmee u de hond kunt helpen om zich zo snel mogelijk op zijn gemak te voelen.
Gedrag en opvoeding
Buitenlandse honden hebben vaak een verleden met negatieve ervaringen. Ze zijn weggejaagd en geslagen en hun leven op straat of in een asiel was erg stressvol, met strijd om voer en een droge slaapplek. Deze negatieve ervaringen hebben natuurlijk in meer of mindere mate invloed op hun gedrag. Ze kunnen afwachtend, wantrouwend of zelfs angstig zijn voor vreemden. Ze kunnen hun voer verdedigen of bang zijn van een riem om hun hals. Soms zijn ze bang voor andere honden. Om een goede relatie op te bouwen met je hond, is het daarom niet alleen van belang dat je weet hoe je de hond moet voeden en zijn vacht moet verzorgen, maar ook is het heel erg belangrijk dat je je verdiept in het gedrag van de hond, hoe je dat gedrag kunt benoemen en herkennen en hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden.
Stress bij honden
Stress hoort bij het leven. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van, net als onze honden. Een beetje stress houdt je alert, maar teveel stress is niet gezond. Hoe weten we of we onze hond niet overvragen? Hoe herkennen we de signalen die een hond geeft als hij of zij stress ervaart en hoe reageren wij hierop? Het vervelende van stresshormonen is dat het lang duurt voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Honden die vluchten omdat ze zijn geschrokken kunnen wel 2 tot 6 dagen weg blijven. Zo lang kan het duren voordat de stresshormonen weer voldoende gedaald zijn en een hond durft terug te komen. Tijd geven om te herstellen is dus van groot belang. Dat betekent dat je een hond rust moet geven. Helaas krijgen mensen nog vaak het tegenovergestelde advies. ‘Doe meer’ wordt gezegd, maar het advies zou juist moeten zijn ‘doe minder’!
Stressvrij wandelen met je hond
Netjes aan de lijn lopen is een onderwerp waar veel hondeneigenaren moeite mee hebben. De één vindt dat zijn hond te veel trekt aan de lijn. De ander zegt dat zijn hond juist niet snel genoeg meeloopt. Het is natuurlijk ook heel vervelend als je een stukje wilt wandelen met je hond en deze werkt totaal niet mee. De wandeling kan al snel veranderen in een frustrerend gebeuren.
Gezondheid
Net als in Nederland komen ook in Roemenië bepaalde hondenziekten voor. De honden die ter adoptie staan, worden gevaccineerd tegen rabiës en krijgen de coctail-enting tegen hondenziekte (Distemper), leverziekte (Hepatitis), Parvo en Parainfluenza. Daarnaast komen in Roemenië ziekten voor die worden overgedragen door teken en muggen. Vlak voor vertrek worden de honden ouder dan 7 maanden getest op hartworm. Afhankelijk van de achtergrond van de hond testen we ook op ehrlichia, anaplasma en de ziekte van Lyme.