logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

Als een hond pas geadopteerd is, heeft hij tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. U dient zich ook te realiseren dat de hond van slag kan zijn van het reizen, de onbekende omgeving en de vreemde mensen. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor. Ook al heeft de hond hier een tijdje in opvang gezeten, bij u is het weer opnieuw wennen en is alles weer vreemd. Ze kunnen erg vindingrijk zijn in het ontsnappen, sommige honden zijn ware houdini’s! Het komt helaas te vaak voor dat een zojuist geadopteerde hond ontsnapt en verongelukt…. Vooral de eerste weken is het ontsnappingsgevaar het grootst. Ze kennen u nog niet en zijn niet vertrouwd met de omgeving.

We verzoeken u daarom dringend de volgende maatregelen te nemen:

adopteren1

  • Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct aan de halsband of aan het tuig van de hond kan worden bevestigd.
  • Als de hond wordt opgehaald: vervoer de hond in een bench die u vanuit de auto in huis zet
  • Indien u geen bench heeft, zet de hond dan met een lijn vast aan de autogordel of een haak. Op die manier kan hij niet de benen nemen wanneer de autodeur open gaat
  • Zorg voor een rustige aankomst, dus geen vol huis met visite! Laat de hond rustig alles verkennen en in eigen tempo wennen aan de verhuizing. Nodig ook de eerste dagen geen mensen thuis uit, maar laat de hond eerst aan jullie eigen gezin wennen.

In huis:

  • Controleer het huis vooraf goed op ontsnappingsmogelijkheden en sluit het kattenluikje!
  • Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis. Werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat. Of kies bij gebrek aan een sluis er voor om bij meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnen te laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.

En in de tuin

Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt, dus kijk goed of de hond geen uitweg kan vinden. Dit is vooral bij kleine hondjes belangrijk; zij zijn in staat zich door de kleinste gaatjes heen te wurmen of onder tuinhekjes door te kruipen! Laat de hond niet zonder toezicht in de tuin, ook niet vast aan een lijn. Ze bijten de lijn door en zijn weg voordat iemand dat door heeft.

De eerste periode uitlaten

Vanwege hun verleden is het voor veel honden spannend om aangelijnd te worden door iemand die ze niet goed kennen. Mensen zijn gewend om naar de hond toe te lopen (dat is al eng…) en zich met de riem voorover te buigen. Deze houding kan bedreigend overkomen.

Maak van het aanlijnen een leuk moment door op uw knieën te gaan zitten en de hond vrolijk te roepen met iets lekkers. Koppel daar een vast commando aan. Misschien duurt het even, maar wees geduldig, forceer het niet.

Gebruik de eerste tijd niet alleen een halsband, maar ook een veiligheidstuigje en lijn de hond dubbel aan: zowel een riem aan het tuig als aan de halsband!

aangelijnd 1

  • Loop in het begin steeds dezelfde route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen
  • Zoek in het begin geen drukke plekken/situaties op.
  • Een tip is ook om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen, bijvoorbeeld heel vroeg of laat.
  • De keren dat een flexilijn uit de hand schoot zijn niet meer te tellen. Kies dus voor een gewone riem en sla de lus om de pols tijdens het wandelen.
  • Als de hond erg bang is, laat hem dan de eerste dagen alleen uit in de tuin, eventueel aan een lange lijn.
  • Bewaar leuke wandelgebieden waar u met de auto naar toe moet eventjes voor later.
  • Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan!

 

Halsbanden en veiligheidstuigjes

tuigjesEr bestaan globaal twee typen hondentuigjes. Het ene is een zogeheten instapmodel dat als een soort van achtje boven op de schouderbladen van de hond samenkomt. Hier kan een hond uit ontsnappen als hij loodrecht achteruit schiet tegenover degene die de riem in handen heeft!

Het andere soort tuig ziet er op de schouderbladen van de hond uit als een gekantelde letter H en gaat over kop van de hond om het aan te trekken en omsluit de voorhand van de hond. Hier zijn de beste ervaringen mee opgedaan. Uiteraard moet een tuigje net als een halsband goed passen en niet te los zitten en zit er het liefst een extra slotje op om de sluiting te vergrendelen. Wij gebruiken zelf tuigjes van dit model, maar dan met een extra band om de buik. Dit veiligheidstuig is 100% ontsnappingsproof.

Het veiligheidstuigje is verkrijgbaar in 17 kleuren met bijpassende lijnen in verschillende lengtes, met en zonder handvat. Ga naar de pagina Veiligheidstuigjes bestellen om de kleuren te zien en desgewenst te bestellen.