logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

interview patricia geertsema

Opleiding Specialist Buitenlandse Hond

Al bijna 10 jaar is Patricia verbonden aan onze stichting, Straydogs Rescue Nederland. Binnen het team is haar belangrijkste taak het begeleiden van gastgezinnen en adoptanten bij de opvang van een hond en de nazorg na adoptie. Patricia is hondengedragsdeskundige (in opleiding) en specialiseert zich onder meer in de buitenlandse (adoptie)hond.
Naast het werk voor de stichting heeft Patricia sinds kort haar eigen bedrijf, DogAbility-Training en Therapie. Ze biedt advies op maat op het gebied van hondengedrag en -training en geeft daarnaast individuele lessen in o.a. speuren.

🎤 Patricia, kun je wat meer vertellen over wat je werk voor de stichting zoal inhoudt?

Jazeker! Ik ben begonnen als gastgezin bij de stichting en na een tijdje ben ik coördinator van de gastgezinnen geworden. Dit houdt in dat gastgezinnen met alle vragen bij mij kunnen komen of dit nou op medisch vlak is of over gedrag gaat dat maakt niet uit. Per situatie maak ik een inschatting wat er nodig is voor deze hond en/of het gastgezin. Ook beoordeel ik de intakes van nieuwe gastgezinnen en kijk dan of ze een hondje inderdaad een goeie basis kunnen meegeven voor het drukke leventje hier in Nederland.

Door de jaren heen heb ik zelf ook als gastgezin een aantal honden op weg geholpen naar hun eigen thuis. Billy mijn eigen hond, een foster faillure, heeft me ontzettend veel geleerd. Het was eerst een zieke maar na herstel een pittige en onzekere pupperd. Samen met hem heb ik ongelooflijk veel bereikt en heb ik me op allerlei fronten meer verdiept in honden. Ik ben in 2014 weer een opleiding gaan volgen om nog meer kennis op te doen en dit heeft me getriggerd om nog meer te willen. Ik blijf mezelf dus ook nu nog volop ontwikkelen. En niet alleen met opleidingen maar ook in mijn werk voor de stichting. Na een heel bewogen jaar binnen de organisatie hebben we sinds een tijdje weer een vast nazorgteam en samen met Renzina en Rolien ondersteunen we adoptanten die tegen gedragsproblematiek aanlopen. We maken een inschatting van de problemen en ondersteunen, of we verwijzen door indien nodig.

patricia en bobo🎤 Wat vind je daaraan het allerleukst? En wat vind je moeilijk, of helemaal niet leuk?

Het allerleukste vind ik natuurlijk wanneer een hondje aankomt en hier dan zalig tot rust kan komen. Het zien opbloeien van al die snoetjes is het mooiste wat er is. De verschillen zijn soms zo ontzettend groot met het beeld in Roemenië; daar zijn de honden vooral bezig met overleven. Pas hier in een veilige omgeving wanneer ze in alle rust mogen bijkomen zien we de hondjes zoals ze zijn. Echte individuen met elk hun eigen proces en behoeftes.

Wat ik moeilijk vind is als mensen te snel willen. De dieren zitten 48 uur op transport en hebben natuurlijk geen idee dat ze op weg zijn naar een beter leven. Dat vullen wij voor ze in maar dat neem je niet zomaar aan van iemand waar je nog helemaal geen band mee hebt.
We proberen mensen zo goed mogelijk voor te bereiden, ook adoptanten van een hond die al in Nederland is, en we gaan uitgebreid met deze mensen een procedure in. We verstrekken als organisatie ongelooflijk veel informatie. Dit doen we naast persoonlijke gesprekken ook nog per email met informatiebijlagen. Zo kan men alles nog eens op het gemak doorlezen. Want natuurlijk: als je verliefd bent en op een roze wolk zit, dan geloof je dat het allemaal wel goed komt. Maar er zijn af en toe wel mensen die zeggen dat ze de dingen begrijpen, waarbij dat in de praktijk dan toch heel anders uitpakt. En dat is echt het ergste niet hoor. We zijn er om ze daarbij te ondersteunen. Niet iedereen maakt daar gebruik van en dat is soms echt wel heel erg jammer. Het kan natuurlijk voorkomen dat wij niet goed genoeg kunnen helpen, door bijvoorbeeld een grote afstand; te groot om de mensen thuis te kunnen begeleiden. Echter kunnen we vrijwel altijd goed doorverwijzen en kunnen we voorkomen dat een adoptant met een hond in een negatieve cirkel terecht komt die (bijna) niet meer te herstellen is. Gelukkig zijn dat de uitzonderingen; bij meer dan 95% van onze plaatsingen hebben we een gelukkige hond én gelukkige adoptanten.

🎤 Je bent aan het studeren; je bent in opleiding voor Specialist Buitenlandse Hond. Is een buitenlandse hond dan anders dan een Nederlandse hond? Wat leer je tijdens de opleiding?

Het zijn natuurlijk beide honden. Maar de achtergrond en het gebrek aan socialisatie maakt de buitenlandse hond meestal zo ontzettend anders. Pups die hier in NL geboren zijn krijgen vanuit het nest dat ze vanaf een week of acht verlaten een goeie basis mee, wanneer je het hebt over een goede fokker natuurlijk. De honden in Roemenië (waar de focus van Straydogs ligt) maar ook in andere landen zijn zo ontzettend anders. Wanneer je het hebt over pups dan reizen die vaak naar hun adoptie-land in hun eerste en langstdurende angstfase. En meer dan een kennel hebben ze vaak niet gezien. Oudere honden die al langere tijd op straat hebben gezworven voordat ze in een asiel of opvang terecht komen zijn ook niet of nauwelijks gesocialiseerd en hebben ook geen idee waar ze terecht komen. Een televisie of vaatwasser bijvoorbeeld is al een hele spannende prikkel. Iets waar we in ons dagelijkse leven helemaal niet bij stil staan.
De verschillende rassen waaruit honden bestaan vormen vaak botsende instincten en ook dat is al een hele uitdaging op zich! Tijdens de opleiding wordt ook hieraan veel aandacht besteed. Onder andere door observaties en het samenwerken met collega’s, die zich ook professioneel met honden bezighouden.

Het is mooi dat deze opleidingsmogelijkheid er nu is, voor alle professionals die zich op verschillende manieren bezighouden met buitenlandse honden en hun baasjes of adoptanten. Zo kunnen we meer kennis en inzicht meegeven aan specifiek deze mensen. Ook binnen onze stichting vinden we het heel belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op dit gebied te blijven volgen. We hebben door de jaren heen ook gemerkt dat een hond met een dergelijke achtergrond niet altijd goed begrepen wordt op de gemiddelde hondenschool en dat problemen dan soms alleen maar erger worden.

🎤 Je bent recent gestart met een eigen onderneming, DogAbility – Training en Therapie. Wat bied je aan en wat hoop je te bereiken?

De naam zegt het natuurlijk al een beetje. Ik wil me met name richten op de mogelijkheden, het vermogen – ability - van een hond. Zowel van Nederlandse als van buitenlandse honden. Veel honden kunnen zich echt wel aanpassen aan het drukke leventje in Nederland. Ook voor een hond die hier geboren is zijn alle prikkels soms niet meer bij te benen. Laat staan voor een buitenlandse hond met een rugzak. De mogelijkheden dus, maar wel met veel geduld, rust en hele kleine stapjes. Kijken naar het vermogen en in het tempo van de hond meebewegen. Is de omgeving waar een hond in terecht is gekomen te veel van het goeie? Dan gaan we zoeken naar manieren waarop een hond en zijn eigenaar toch samen veel plezier kunnen maken. De onderlinge band versterken, een sterkere fundering voor vertrouwen en zo beter kunnen trainen. Ik zorg met name dat eigenaren zich bewuster worden van hun hond en diens lichaamstaal. Wat is de beleving van de hond in een bepaalde situatie, hoe voelt je hond zich? En hoe kun je deze beter begeleiden? Socialiseren in plaats van overspoelen. Het hoe, dat is in elke situatie weer anders.
Ik hoop daarmee in elk geval te bereiken dat honden hier een zo goed als zorgeloos leven tegemoet kunnen gaan en dat ze samen met hun baasjes van elke stap die ze zetten in het leven kunnen genieten!

Dankjewel Patricia! Voor mensen die meer willen weten over DogAbility-Training en Therapie vermelden we graag het website adres: http://www.dog-ability.nl/ 📄

DogAbilityDogAbility Patricia Geertsema