logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

gastgezin voor asiel honden

Een gastgezin voor asiel honden

Straydogs Rescue bemiddelt honden uit Roemenië die (naar verwachting) goed adoptabel zijn door hun vriendelijke en sociale karakter. We werken samen met rescuers in Roemenië die de honden van straat halen, opvangen en proberen ze te bemiddelen. Veel mensen in Nederland willen graag een hond maar schrikken terug voor rechtstreekse adoptie uit Roemenië.

Je weet dan immers nog niet hoe de hond gaat reageren op het huisleven, andere dieren, kinderen, verkeer etc. Dat snappen we. Onze gastgezinnen zijn daarom goud waard. Zij bieden die eerste opvang, geven de honden de rust die ze zo hard nodig hebben om te ‘landen’. Veel gastgezinnen hebben een eigen, stabiele hond die als voorbeeld kan dienen. En zo krijgen we na een paar weken een beeld van de hond en kunnen we op zoek naar een match met een passend baasje. Voor elke hond die in een van onze gastgezinnen terecht kan, komt in Roemenië weer een veilige opvangplek vrij.

De komende weken vertellen een aantal van onze opvangers over waarom ze Roemeense straathondjes opvangen. Wat maakt dit belangrijke werk zo leuk, en wat is misschien minder leuk.

Rolien vangt al 7 jaar honden op, de laatste 6 jaar als gastgezin voor Straydogs Rescue Nederland. We zijn enorm blij met haar omdat Rolien juist onzekere of angstige honden een kans geeft en die verdienen dat óók!

Rolien vertelt: "In 2007 adopteerde ik mijn eerste buitenlandse hond Rubio en 4 jaar later kwam daar Djamo bij. Toen ze wat ouder werden ging ik op zoek naar een leuke jonge buitenlandse hond en ik twijfelde tussen twee honden. Een half jaar na die adoptie stond de hond die ik níet had gekozen nog steeds op de website ter adoptie dus vroeg ik de stichting of hij meer kans zou hebben in Nederland. Zij riepen volmondig ja. Zo kwam mijn eerste opvanghond Chupo uit Bosnië bij me. Chupo stond dus 3,5 jaar op een website zonder reactie en na 7 weken opvang in Nederland had hij een adoptant gevonden. Dat zei voor mij genoeg!

Ik denk dat een gastgezin een hele belangrijke rol speelt in het plaatsen van een buitenlandse hond. Het beeld van de juiste woonomgeving, de ideale gezinssamenstelling en gewenste ervaring krijg je alleen als de hond al ergens meedraait in huis. Op die manier kun je zoveel beter een perfecte match voor hond en adoptant maken.
Een paar honden heb ik maandenlang in opvang gehad omdat ze erg bang waren. Sommige kon ik zelf ook wekenlang niet eens aanraken. Als zo’n hondje dan uiteindelijk opbloeit en we daar een prachtige woonomgeving met geweldige adoptanten voor vinden... dat is echt met geen pen te beschrijven.

Het is niet echt moeilijk een buitenlandse hond te laten wennen aan het leven als huishond. Je hoeft alleen maar begrip te hebben voor waar ze vandaan komen, dat ze er echt niks van snappen en gewoon tijd nodig hebben. De eerste drie weken is even meebewegen met het ritme van de hond, daarna wordt het steeds makkelijker. En soms is het ook zo dat je je sociale leven een tijd(je) buitenshuis moet laten plaatsvinden, omdat een opvanghond bezoek nog te eng vindt.

Ik heb drie eigen honden die moeten omgaan met de opvanghonden. Dat gaat wisselend. Heel soms is er een geweldige klik tussen honden, maar bijna altijd is er een wederzijds respect en laat iedereen elkaar in z’n waarde. Maar uiteraard moet je in sommige gevallen wat managen.

Wat je echt nodig hebt als gastgezin voor buitenlandse honden is begrip, doorzettingsvermogen, humor, flexibiliteit en open staan voor hulp en adviezen.

Je kunt niet altijd zelf kiezen welke hond je wilt opvangen. De stichting stelt een hond voor afhankelijk van je ervaring, gezinssamenstelling en soms ook woonomgeving. Maar dat gaat altijd in overleg, en je kunt je voorkeuren aangeven. Wij wonen relatief rustig en kunnen vrij gemakkelijk op rustige plekken wandelen. We hebben inmiddels redelijk wat ervaring, maar wat timide en angstige honden hebben onze voorkeur. Ten eerste omdat deze minder kans hebben op een enkele reis Nederland, maar ook omdat ik het prachtig vind om ze te zien groeien in hun ontwikkeling. Deze honden blijven vaak langer in opvang wat voor onze eigen honden rustiger is.

Ik heb honden in opvang gehad van een jaar, maar ook van 11 jaar. Het meest voorkomende probleem waar we tegenaan lopen is angst. Angst voor onbekende dingen, mensen, angst voor mannen en angst, onzekerheid in de interactie met andere honden. Dat laatste uit zich af en toe in uitvallen naar onbekende honden tijdens een wandeling.

Als ik vanuit mijn ervaring geen oplossing weet voor bepaald gedrag vraag ik het aan de gedragstherapeut die aan de stichting is verbonden. Zij helpt en ondersteunt waar nodig. Er wordt altijd gezocht naar een oplossing. Gelukkig heb ik zelf slechts 1 keer (van de meer dan 25) gedacht dat een hond beter naar een andere opvanger kon. Maar voordat de oplossing er was had het probleem zich thuis al opgelost.

Ik heb nu meer dan 25 honden in opvang gehad, en voor allemaal is een adoptant gevonden, soms al binnen 4 weken en soms pas na 11 maanden. Sally 'logeert' nu hier. Zij was behoorlijk angstig. Ze is er nu 4 maanden en maakt echt hele mooie stappen.

De honden worden met een uitgebreid verhaal op de website van de stichting geplaatst en op de website van Verhuisdieren. Een passende intake wordt met mij besproken voordat er contact op wordt genomen met een potentiële adoptant. Tijdens een kennismaking bij mij thuis tussen de hond en adoptant let ik goed op de interactie tussen beide. Als het om wat voor reden niet goed voelt dan wordt daar zeker naar geluisterd. Uiteindelijk moet ik toch een hond met een fijn gevoel over kunnen dragen.

Niet alle gedragsproblemen zijn opgelost voordat de hond naar een adoptant gaat. Daar is soms echt meer tijd voor nodig. Wel is het zo dat als het gedragsprobleem bekend is, de stichting daar eerlijk en transparant over is en er ook begonnen is met het trainen en begeleiden waar een adoptant op voort kan borduren. Daarnaast kan een adoptant altijd terugvallen op het nazorgteam.

Interesse om ook gastgezin te worden?
Op deze pagina vindt u meer informatie: Gastgezin worden

Een gastgezin biedt tijdelijke opvang aan een hond uit het asiel. De hond wordt opgevangen en begeleid tot een passende adoptant is gevonden.