logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

gastgezin rolien 2

 

Stichting Straydogs Rescue brengt in Roemenië die honden in veiligheid, die goed adoptabel zijn door hun vriendelijke en sociale karakter. Deze honden gaan meestal eerst naar een veilig onderkomen in Roemenië. Zodra er dan plek is bij onze gastgezinnen kunnen er honden naar Nederland komen en is in Roemenië weer een veilige opvangplek vrij.

Rolien vangt al bijna 4 jaar honden op, waarvan de laatste 3 jaar als gastgezin voor Straydogs Rescue Nederland. De stichting is enorm blij met haar, omdat Rolien ook graag de meer onzekere of angstige honden een kans geeft en die verdienen dat óók!

In dit vraaggesprek vertelt ze over haar motivatie en de voor- en nadelen van het zijn van gastgezin. En is het moeilijk, om een buitenlandse hond te laten wennen aan het leven in Nederland?


Rolien, wat was voor jou destijds de belangrijkste reden om een te herplaatsen buitenlandse hond te willen opvangen?
In 2007 adopteerde ik mijn eerste buitenlandse hond, Rubio. 4 jaren later kwam er een tweede, Djamo. Toen ze ouder werden ging ik op zoek naar een leuke jonge buitenlandse hond en twijfelde tussen twee honden. Een half jaar later had de hond die ik niet had gekozen nog steeds geen adoptant. Ik informeerde bij de stichting of hij meer kans zou hebben in Nederland en zij riep volmondig ja. En zo kwam mijn eerste opvanghond Chupo, die overigens na 7 weken al de perfecte adoptant vond na 3,5 jaar wachten in een asiel in Bosnië. Het feit dat Chupo al 3,5 jaar op de website van de stichting stond zonder reactie en na 7 weken in Nederland al een adoptant vond zei voor mij genoeg!

rolien opvanghondIs dat nu nog de belangrijkste reden om het te willen blijven doen, of zie je het inmiddels anders?
Ja, ik denk dat een gastgezin een hele belangrijke rol speelt in het plaatsen van een buitenlandse hond. Het beeld van de juiste woonomgeving, de ideale gezinssamenstelling en gewenste ervaring krijg je alleen als de hond al ergens meedraait in huis. Op die manier kun je zoveel beter een perfecte match voor hond en adoptant maken.

Wat geeft jou de meeste voldoening aan het zijn van gastgezin voor honden uit het buitenland? Zie je ook nadelen (zo ja, welke)?
Ik heb een aantal honden maandenlang in opvang gehad die erg bang waren, een aantal kon ik zelf wekenlang niet eens aanraken. Als zo’n hond uiteindelijk opbloeit en we daar een prachtige woonomgeving met geweldige adoptanten voor vinden…..dat vind ik echt met geen pen te beschrijven.
Nadeel... soms moet je voor een periode je sociale leven buitenshuis laten afspelen.

Is het moeilijk om een buitenlandse hond te laten wennen aan het leven als huishond in Nederland?
Nee, je hoeft alleen maar begrip te hebben voor waar ze vandaan komen, dat ze er echt niks van snappen en gewoon tijd nodig hebben. De eerste drie weken is even meebewegen met het ritme van de hond, daarna wordt het steeds makkelijker.

Je hebt ook drie eigen honden. Hoe gaat dat samen met wisselende opvanghonden?
Dat gaat wisselend, heel soms is er een geweldige klik tussen honden, bijna altijd is er een wederzijds respect en laat iedereen elkaar in z’n waarde. Maar uiteraard moet je in sommige gevallen wat managen.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voorwaarden om een goed gastgezin voor buitenlandse honden te kunnen zijn?
Begrip, doorzettingsvermogen, humor, flexibiliteit en open staan voor hulp en adviezen.

keevaKies je zelf welke hond je wilt opvangen, of wordt er één door de Stichting aan je toegewezen?
Afhankelijk van je ervaring, gezinssamenstelling en soms ook woonomgeving wordt er een passende hond voorgesteld. Wij wonen relatief rustig en kunnen vrij gemakkelijk op rustige plekken wandelen. We hebben inmiddels redelijk wat ervaring, maar wat timide en angstige honden hebben onze voorkeur. Ten eerste omdat deze minder kans hebben op een enkele reis Nederland, maar ook omdat ik het prachtig vind om ze te zien groeien in hun ontwikkeling. Deze honden blijven vaak langer in opvang wat voor onze eigen honden rustiger is.

Tot welke leeftijd komt een Roemeense asielhond eventueel in aanmerking om via Stichting Straydogs Rescue naar Nederland te komen?
Alle leeftijden! Ik heb honden in opvang gehad van een jaar, maar ook van 11 jaar.

Kom je bepaalde gedragsproblemen vaak tegen bij de honden uit Roemenië (zo ja, welke)?
Het meest voorkomende probleem waar we tegenaan lopen is angst. Angst voor onbekende dingen/mensen, angst voor mannen en angst/onzekerheid in de interactie met honden. Dat laatste resulteert af en toe in uitvallen naar onbekende honden tijdens een wandeling.

Wat als je niet weet hoe je een gedragsprobleem het beste aan kunt pakken, of je hebt van alles geprobeerd maar het werkt niet?
Als ik vanuit mijn ervaring geen oplossing weet vraag ik het aan de aan de stichting verbonden gedragstherapeut. Zij helpt en ondersteunt waar nodig.

Wat als het in een gastgezin onverhoopt echt niet goed gaat met de opvanghond?
Er wordt altijd gezocht naar een oplossing. Gelukkig heb ik daar zelf slechts 1 keer (van de 22) mee te maken gehad, en voordat de oplossing er was had het probleem zich thuis al opgelost.

En wat als de hond ziek is en er dierenartskosten moeten worden gemaakt?
Voor dierenartskosten kan ik altijd bij de stichting terecht. Bezoek aan de dierenarts gaat wel altijd in overleg met de stichting.

Wordt er altijd een adoptant gevonden? Of blijf je wel eens zitten met een hond?
Tot nu toe zijn voor alle 21 honden adoptanten gevonden, soms al binnen 4 weken en soms pas na 11 maanden. Eén hond is pas kort bij mij in opvang; hij is nog niet ter adoptie aangeboden.

ymkeHoe vind je een goede adoptant voor je opvanghond?
De honden worden met een uitgebreid verhaal op de website van de stichting geplaatst en op de website van Verhuisdieren. Een passende intake wordt met mij besproken alvorens er contact op wordt genomen met een potentiële adoptant. Tijdens een kennismaking tussen de hond en adoptant let ik met name op de interactie tussen beide. Als het om wat voor reden niet goed voelt dan wordt daar zeker naar geluisterd. Uiteindelijk moet ik toch een hond met een fijn gevoel over kunnen dragen.

Zijn eventuele gedragsproblemen opgelost, voordat de hond naar een adoptant gaat?
Helaas is niet alles op te lossen in de tijd dat ik een hond in opvang heb. Wel is het zo dat als het gedragsprobleem bekend is, de stichting daar eerlijk en transparant over is en er ook begonnen is met het trainen/begeleiden waar een adoptant op voort kan borduren. Daarnaast kan een adoptant altijd terugvallen op het nazorgteam.

Dankjewel Rolien, voor je deelname aan dit vraaggesprek. En een nog groter dankjewel, voor je enorme inzet voor al die honden die mede door jouw opvang nu een geweldig leven hebben ?!

Interesse om ook gastgezin te worden? Op deze pagina vindt u meer informatie.

Dit artikel delen op Facebook? Heel graag!