logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

Honden die verhuizen naar hun nieuwe eigenaar zijn per definitie onzeker. U kunt het vergelijken met een situatie waarin u zelf ineens wordt overgeplaatst naar een vreemd land. U kent de mensen niet, het ruikt anders, u spreekt de taal niet, er gelden andere regels en gebruiken. En voor een hond met een onaangenaam verleden is dat allemaal erg angstaanjagend. Ze zijn ineens al hun vertrouwde dingen kwijt en ze zoeken naar houvast en veiligheid. In gezinnen waar al een andere hond aanwezig is, zal de hond zich sneller op zijn gemak voelen en zich optrekken aan de andere hond. Maar de meeste honden hebben geen andere soortgenoot als voorbeeld en is dus aangewezen op ‘die vreemde mensen’. Daarom geven we hieronder 10 tips waarmee u de hond kunt helpen om zich zo snel mogelijk op zijn gemak te voelen:

inmand31. Realiseer u dat uw hond door de nieuwe situatie gestrest is en stresshormonen aanmaakt. Het duurt even voordat die weer uit het lichaam zijn verdwenen en teveel stress kan zorgen voor gedragsproblemen. Lees ook meer hierover op de pagina ‘gedrag en opvoeding’. Een hond heeft behoefte aan voorspelbaarheid en vaste gewoonten. Zorg daarom voor regelmaat: geef uw hond op een vaste tijd eten en ga op vaste tijden wandelen. Maak de eerste weken steeds dezelfde wandeling en ga pas een stukje verder als de hond vol zelfvertrouwen naast u loopt. Visite is leuk, maar beperk dat de eerste weken na een adoptie zoveel mogelijk.

2. Geef de hond veel rust. Zorg voor een rustige slaapplek waar niet iedereen langsloopt. Leer eventuele kinderen dat ze de hond niet storen als hij daar ligt!

3. Natuurlijk bent u blij met uw nieuwe hondje, maar geef hem niet de hele dag door aandacht en knuffels. Pak de hond niet zomaar vast of til hem niet ineens op van de grond om hem te knuffelen. Veel honden vinden dat in het begin eng, ze zijn het niet gewend, ze kennen u nog niet en het maakt ze onzeker. Laat hem zelf kiezen en naar u toekomen. Maak uzelf klein, ga op uw hurken zitten en roep de hond met een vrolijke stem. Geef een aai, beloon hem met een vrolijke stem. Leer dit ook uw eventuele kinderen! Als u de hond aait, doe dit dan onder de kin. Dat is voor honden minder bedreigend dan een hand die van bovenaf komt.

4. Verdiep u in de lichaamstaal van honden. Honden geven met hun houding, de stand van de oren en staart aan hoe ze zich voelen. Ze geven (soms heel snel) signalen af die ons vertellen wat er in hem omgaat. Zo tongelt een hond die gespannen is. Of ze likken over hun neus of draaien hun hoofd af. Dit zijn belangrijke signalen die u niet mag negeren wanneer u bijvoorbeeld de hond benadert of aait. Kijk een onzekere hond nooit (!!) recht in de ogen, maar kijk langs hem heen. Erbij gapen is een geruststellend signaal in hondentaal.

metkinderen 15. Kinderen: laat uw jonge kind(eren) nooit zonder uw toezicht alleen met de hond, zelfs al u denkt dat het wel even kan. Jonge kinderen bevinden zich meestal op gezichtshoogte van de hond en kunnen onbedoeld bij de hond een reactie veroorzaken waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. De signalen die de hond tevoren hierbij afgeeft kunnen jonge kinderen nog niet begrijpen en dit zou mogelijk kunnen resulteren in een bijtincident. Ook al is uw hond heel lief en rustig met de kinderen: voorkomen is beter dan genezen, zeker waar het kinderen en honden betreft.

6. Wees een duidelijke consequente en zelfverzekerde baas en maak uw hond vanaf het begin duidelijk wat uw regels zijn. Wat niet mag, mag niet. Gebruik daarbij vooral beloning en uw stem. Een belangrijk leerprincipe is: negeer ongewenst gedrag en beloon gewenst gedrag. Honden leren het snelst met een positieve benadering en dat is meestal iets lekkers of een stembeloning met een aai.

7. Honden vertrouwen snel op de persoon die hen een positief en veilig gevoel geeft. Bij vrouwen gaat dit meestal sneller dan bij mannen en daarom is het belangrijk dat alle volwassen gezinsleden leuke dingen doen met de hond; laat met name ook de man des huizes de hond eten geven en met hem wandelen. Indien u kinderen heeft, verdiep u in de omgangsregels tussen kinderen en honden!

8. Leer uw hond zo snel mogelijk dat bezoek en vreemde mensen leuk zijn! Dit is echt belangrijk, omdat honden uit het buitenland meestal geen leuke associatie hebben met onbekende mensen en angstig of onzeker kunnen reageren. Om dit te voorkomen, dient u het bezoek een leuke ervaring te laten zijn. Geef de hond daarom iets lekkers als er vreemden binnen komen. Vraag het bezoek om de hond te negeren en niet aan te kijken! Wanneer het bezoek eenmaal rustig zit en de hond komt snuffelen, kunt u het bezoek de hond iets lekkers laten geven, weer zonder hem aan te kijken. Daarna brengt u de hond naar zijn eigen plek en u geeft hem daar bijvoorbeeld een kauwstaafje.

inmand19. Gebruik de eigen plek/mand van de hond nooit als straf. Het moet een prettige vertrouwde plek zijn en blijven.

10. U heeft een hond met een verleden dat niet makkelijk was. Hij heeft daarin geleerd te overleven door bepaald gedrag dat in die situatie nuttig was, maar nu in de nieuwe situatie misschien ongewenst is. Straf uw hond daar niet voor, maar leer hem ander gedrag aan d.m.v. positieve beloning.. Ga met uw hond naar een hondenschool waar gewerkt wordt vanuit dit principe!