logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

adoptie hond

 

Waardevol leesvoer voor iedereen die net een hond heeft geadopteerd of binnenkort een hond adopteert. Geschreven en gepubliceerd door Ingrid en Suze - De Buitenlandse Hond:

Ja, da’s schrikken zo’n titel! Maar we moeten echt even ongenuanceerd jullie aandacht trekken.
We hebben namelijk vaak gesprekken met eigenaren waarbij het echt niet goed gaat met de hond in kwestie en de gemeenschappelijke reden is vaak: de hond moet te veel en te snel.

En dan hebben we het niet over te ver wandelen, of meteen mee op visite moeten, maar het gaat dan over zitten, wachten, draaien, pootje geven, liggen, etc.
Trots krijgen we filmpjes toegestuurd van eigenaren die aangeven dat hun hond al heel veel kan. We zien de hond die op commando braaf gaat zitten. De hond die na 5 dagen netjes stilstaat bij de stoeprand op het commando “wacht”, de hond die na 2 weken al luistert wanneer ze zeggen ”kom mee”, terwijl de hond nog ergens aan staat te snuffelen.

Mensen willen de hond erg graag meteen iets leren. In de eerste vier weken al. De achterliggend reden is dat ze graag willen dat de hond naar hun luistert. En dat is ook super fijn en belangrijk, maar waarom willen we hond die net geadopteerd is dit zo snel aanleren?

Waarom begin je überhaupt meteen met trainen?

De hond is in het begin de weg nog kwijt, heeft dikke stress. Heeft alle energie en aandacht nodig om zijn nieuwe wereld en zijn nieuwe mensen te leren kennen. Moet gewoon nog landen, acclimatiseren, is alles aan het leren kennen en verkennen.

Dit betekent dat ‘gehoorzaam zijn’, ‘goed luisteren’ en ‘trainen’ niet de oplossing zijn voor de lastigheden die je de eerste tijd tegen kunt komen. Nee, wat we moeten doen is eerst goed luisteren naar wat de hond ons probeert duidelijk te maken met het gedrag wat hij vertoont!

Veiligheid voorop!

Voor een hond is het allereerst, net als voor ons mens, belangrijk om zich veilig te voelen. Alle opgedane stress van de reis, de nieuwe woonomgeving, het nieuwe gezin en alles wat daarbij hoort, moet zakken tot een niveau waarop een hond in staat is om op een prettige en relaxte manier nieuwe ervaringen op te doen en te kunnen leren. Het vraagt tijd, gewoon een beetje tijd, om elkaar te leren kennen, elkaar beetje bij beetje te vertrouwen, elkaar te zien en steeds vaker verbinding te ervaren.

Iedere hond heeft ook weer een ander tempo, gevormd door ervaringen, afkomst, reis, gezondheid en zoveel meer. Bij de één zal het landen en het leren in de nieuwe omgeving sneller gaan dan bij de ander. Maar je kunt het niet versnellen of afdwingen, want dan gaat het geheid mis.

Nieuwe indrukken!

Al die nieuwe mensen, geuren, kamers en deuren. Geluiden, lampen, tv, tuin of balkon. Het is allemaal niet niks waar je als hond aan moet wennen. Dat kan enorm overweldigend zijn. Het kost tijd om al die prikkels te verwerken, om alles een plekje te geven. Het koppie zit vaak barstensvol van alle indrukken. Om dan in die beginperiode, de eerste 2 tot 4 maanden, ook nog een zit en een wacht aan te leren, is gewoon een beetje heel erg veel van het goeie.

Ook het wandelen kan veel vragen van een hond. Het liefst zien we een hond in het begin lekker in de tuin scharrelen, maar wat als er geen tuin is? Hou de wandelingen dan kort en zo prikkelarm mogelijk. Ga lekker in het begin naar het buitengebied als dat kan. Laat de hond zo op een zachte manier wennen aan zijn grote, nieuwe wereld. Met zo min mogelijk stress. Want hij heeft al zoveel stress opgeslagen in zijn bolletje en lijf. Kijk goed naar wat de hond aankan tijdens het wandelen. Wil hij terug, ga dan terug. Wil hij zijn eigen grenzen voorbij, bewaak deze dan voor hem door toch terug te gaan. En ja, het is een uitdaging, maar leer je hond lezen en reageer op basis van al deze prachtige signalen.

Zorg dat de hond bewuster wordt van zijn lijf met zachte aanrakingen. Breng rust. Ga lekker samen zitten in het gras, rustig samen-zijn zonder iets te vragen. Minder doen, het heeft een groot effect.

Maar wanneer dan wel trainen?

Als je echt graag samen wat wilt doen met je hond, begin dan met kleine Hersenwerkjes of snuffelmomenten in de veilige omgeving van zijn nieuwe huis. Als je merkt dat er meer ontspanning is en de hond meer aankan, jullie een betere band krijgen en er wederzijds begrip ontstaat, pas dan kun je de hond dingen aan gaan leren.

Kijk qua training ook wat er bij jullie past. Begin klein! Want snelle succesjes zijn fijn en zijn super motiverend. En overvraag niet. Wees blij met de kleine momenten in plaats van meteen toe te werken naar Crufts 😉.

buitenlandse hond inzicht

Als je een hond hebt geadopteerd of wilt gaan adopteren, begin dan niet meteen met gehoorzaamheidstraining.