logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

stress emmer hond

Stress en de stress emmer bij de hond
Stress – het is net iets anders dan de meeste mensen denken... 🤔

Als het gaat over honden en gedrag dan wordt vaak de term “stress” gebruikt. En terecht!
Vaak wordt gedacht dat stress ontstaat als gevolg van allerlei negatieve dingen. Dat klopt, MAAR: stress ontstaat ook bij opwinding in positieve zin!

Stress = een fysieke reactie van je hond op een emotie.
Stress ontstaat als een hond opgewonden is omdat hij boos is, maar het ontstaat net zo goed wanneer je hond blij is omdat jij weer thuis komt. In beide gevallen is er sprake van een emotie en daar reageert je hond fysiek op.

Ja, en 🤷‍♀️?

De stressemmer
We nemen een emmer als voorbeeld, waar een basisniveau aan stress in zit. Dat heeft iedereen, en dat heb je ook nodig om te overleven. Het zorgt ervoor dat je in een noodsituatie adequaat kunt reageren. Balans zou je het ook kunnen noemen. Als je in balans bent, zit er dus een gezond basis niveau aan stress in die emmer. En zo werkt het voor onze honden ook.

Iedere keer dat je hond in een situatie komt die gepaard gaat met opwinding stijgt het niveau in die emmer. En met rust, slaap of andere stress-verlagende factoren zoals bijvoorbeeld kluiven of snuffelen zakt het niveau in die emmer weer.

Het afbouwen van stresshormonen kost tijd. Wanneer die afbouw minder snel gaat dan het opbouwen, gaat uiteindelijk de emmer overlopen. En wanneer die emmer overloopt is er sprake van dermate veel stresshormonen dat de reactie van je hond explosief wordt.

Dit kan zich uiten door een hond die bijvoorbeeld last krijgt van “de gekke 5 minuten”. Dit ziet er vaak heel grappig uit en is voor een keer ook niet erg. Maar gebeurt dat iedere dag, dan is het wel zoeken naar een betere balans.
Het kan ook gaan over een hond die uitvalt naar andere honden. Of over een hond die “uit het niets” besluit om te bijten.

In alle gevallen is het belangrijk om te kijken naar die emmer. En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat die niet dagelijks overloopt?


  • Dankjewel Patricia, DogAbility-Training en Therapie, voor het mogen gebruiken van jouw tekst!

  • Heb je een hond geadopteerd via onze stichting en ervaar je problemen met het gedrag van je hond?
    Neem contact op met ons nazorgteam! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 📬

  • Heb je een hond – niet via onze stichting – en ervaar je problemen? Zoek hulp!
    Je kunt een gratis kennismakingsgesprek plannen bij DogAbility - Training en Therapie. Dan krijg je een goed idee wat er mogelijk is, om het leven wat gemakkelijker te maken voor jou en je hond 👍
    Er kan n.a.v. het kennismakingsgesprek ook worden doorverwezen naar een goede hondengedragstherapeut of -trainer in jouw eigen regio. Dan weet je dat je goed geholpen gaat worden en niet terecht komt bij iemand die je wellicht “van de drup in de regen” 🤔 brengt!

  • Gerelateerd artikel: Stress bij honden

Stress bij honden: heel belangrijk om te herkennen. Wanneer de stress emmer van je hond overloopt, dan kan dat leiden tot explosief gedrag. Dat is een probleem, niet alleen voor jou maar ook voor je hond.