logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

asiel1De honden die wij naar Nederland halen, komen vrijwel allemaal van de straat of uit een gemeentelijk asiel. Ze worden uit hun ellendige situatie gehaald door één van onze Roemeense contacten. Zij vangen de honden op totdat ze geadopteerd worden maar deze opvang is vaak heel basaal, op een terrein in een kennel; de dierenliefhebbers in Roemenië hebben vaak maar weinig financiële mogelijkheden.

Hoe lang het verblijf van de honden in zo'n privé asiel duurt is vooral afhankelijk van gastgezinnen en adopties in Nederland en - via andere stichtingen - in andere Europese landen. In Roemenië zelf maken asielhonden zo goed als geen kans om daar geadopteerd te worden.

We hebben contacten met verschillende rescuers en organisaties in Roemenië.

Elisa's privé asiel, Do Good Recue

Een groot deel van onze honden komt bij Elisa vandaan; zij woont in een stadje in het Noorden van Roemenië. Samen met haar man runt ze daar sinds een aantal jaren een blauwe bessen kwekerij. Maar de ellende van de zwerfhonden en met name de puppy's die overal geboren en gedumpt worden, raakt haar erg.

elisaDaarom heeft ze op een stuk land een opvang met kennels gebouwd, waar de honden een veilige plek hebben en hopelijk een kans op een betere toekomst. Omdat de aanwas van honden maar niet stopt, ondanks de sterilisatie campagnes die ze ook organiseert, is de opvang nu uitgegroeid tot zo'n 200 honden... Elisa's asiel en organisatie heet Do Good Rescue.

Elisa werkt al enige jaren samen met een stichting uit Engeland en sinds begin 2022 zijn ook wij betrokken. Vorig jaar hebben we haar financieel geholpen onder andere met het realiseren van een speelterrein, zodat de honden ook eens uit hun kennel komen en lekker kunnen spelen en rennen. Ook dragen we maandelijks 200 euro bij aan een betaalde beheerder. En voor zo'n 50 van Elisa's honden vonden we in 2022 een fijn en blijvend thuis in Nederland.

Elisa is enorm betrokken bij de honden en ze worden goed verzorgd. Ze krijgt regelmatig hulp van vrijwilligers en ook ons team gaat minimaal 1x per jaar bij haar op bezoek, om de honden te zien en te kijken welke honden geschikt zijn voor adoptie. Want een kennel-leven is natuurlijk geen leven en met iedere hond die een eigen thuis krijgt, komt weer een plekje vrij voor een nieuw zwervertje...

Dit filmpje van Elisa is gepubliceerd door The Dodo, in de serie "Heroes". Het is al wat ouder maar geeft nog steeds een goed beeld van wat Elisa doet en van haar enorme betrokkenheid bij de dieren:

Foto's, Elisá privé asiel (Do Good Rescue):

Een indrukwekkend documentaire filmpje (20 minuten) over Elisa's opvang en de omstandigheden waarin zij werkt:

Elisa's instagram account, Do Good Rescue Romania:
https://www.instagram.com/dogood_romania/


Ioana's privé opvangioanaWe nemen ook regelmatig honden over van Ioana uit Boekarest. Zij redt al tientallen jaren zwerfhonden uit haar omgeving, van de straat en uit gemeente-asielen. Maar haar middelen zijn beperkt en de honden eindigen dan vaak in een particuliere opvang, waar de kwaliteit van leven ook niet al te best is, in een kennel met een schuurtje….
Al vanaf de oprichting van onze stichting werken we samen met haar en ons team bezoekt haar en de honden regelmatig. Vanaf oktober 2022 richten we ons vooral op de honden van mevr. Geta; een arme vrouw die op haar terrein zo’n honderd honden houdt in miserabele omstandigheden. Samen met onze donateurs helpen we met voer, medicijnen, sterilisaties en hondenhokken. De honden die geschikt zijn voor adoptie, proberen we naar Nederland te halen. Eindelijk weg uit de ellende...

Honden in de tuin van mw Geta:

We halen niet alleen honden naar Nederland, we organiseren en ondersteunen ook sterilisatie-acties in Roemenië zelf. Want dat is uiteindelijk de enige manier om de continue aanwas van puppy's te beëindigen.

Honden in Roemeense gemeentelijke asielen en sterilisatie acties: