logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

hond adopteren

gastgezin worden

zorghonden

word donateur

Netjes aan de lijn lopen is een onderwerp waar veel hondeneigenaren moeite mee hebben. De één vindt dat zijn hond te veel trekt aan de lijn. De ander zegt dat zijn hond juist niet snel genoeg meeloopt. Het is natuurlijk ook heel vervelend als je een stukje wilt wandelen met je hond en deze werkt totaal niet mee. De wandeling kan al snel veranderen in een frustrerend gebeuren.

Bekijk het eens van de andere kant

Heb je er weleens bij stilgestaan hoe moeilijk het voor een hond is om “netjes mee te lopen” aan de lijn? Denk er eens over na. Met iemand mee moeten lopen aan een lijn, wat komt daar allemaal bij kijken. Je zit vast aan iemand anders die de controle heeft Die persoon bepaalt wat er gebeurt en waar jullie heen gaan. Je moet steeds goed opletten om te voorkomen dat de lijn strak staat. Je kunt niet vrij bewegen zoals je zelf zou willen. Je kunt geen eigen keuzes maken. Je wordt gedwongen (het klinkt naar, maar zo is het) om mee te lopen en moet er op vertrouwen dat het allemaal goed komt.

Zoals je ziet is mee lopen aan de lijn niet zo eenvoudig als wij vaak denken. Het is zelfs een hele lastige en veeleisende taak!

Natuurlijk gedrag v/s aanpassen
Honden zijn van nature erg nieuwsgierige dieren! Het geeft een hond daarom veel voldoening en plezier, om tijdens het wandelen buiten, al die interessante luchtjes en andere leuke dingen te ontdekken. Als je het aan de hond zou vragen zou die het liefst zijn neus achterna gaan, dit is ook zijn natuurlijke gedrag. Aan de lijn meelopen betekent dus voor een hond dat hij zijn natuurlijke gedrag moet negeren, zich steeds moet inhouden en aanpassen. Vervolgens moet de hond steeds letten op wat het baasje doet: hoe snel loopt hij of zij? Waar gaat ie naartoe? Wat wil het baasje dat ik doe? En dan is er nog de lijn. Als de lijn strak komt te staan voelt dat vervelend voor een hond en vaak trekt het baasje eraan als de hond niet goed mee loopt. De hond moet dus steeds de lengte van de lijn inschatten en er continu voor zorgen dat hij op de juiste afstand van het baasje is. Dat is echt héél veel gevraagd van een hond!

102325127 290970395626742 7627784966094217752 n

Er is gelukkig een goede middenweg
Natuurlijk kunnen we niet alleen maar achter een hond aan lopen en die laten bepalen waar we naartoe gaan. Dat zou allerlei onhandige en gevaarlijke situaties opleveren. Er is een middenweg! En eigenlijk is dat een heel logisch en natuurlijke manier van omgaan met elkaar.. Net zoals met je vrienden, kinderen en familieleden is het een kwestie van geven en nemen! Je kunt niet altijd doen wat één persoon wilt, daar wordt niemand gelukkig van. Soms krijgt de één zijn zin en soms de ander. Als baasje heb je natuurlijk de touwtjes al letterlijk in handen. Het is niet realistisch om een hond de volledige vrijheid te geven over wat hij wel en niet doet. Jij bent degene die de leiding heeft, die de veiligheid waarborgt en risico's het beste kan inschatten. Als verantwoordelijke ben je als baasje vaak degene die beslist.

Maar er zijn ook genoeg momenten waarin het mogelijk is je hond een eigen keuze te laten maken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat keuzevrijheid de mentale gezondheid enorm bevordert! Dit geldt voor mensen én voor honden. Onvoldoende keuzevrijheid kan depressie en andere nare klachten veroorzaken. Gelukkig is het vrij eenvoudig om te voorkomen dat dit bij jouw hond gebeurt. Om je te helpen en inspiratie te geven heb ik drie concrete tips voor je op een rijtje gezet. Door deze toe te passen voorzie je in de behoefte aan keuze vrijheid voor jouw hond!

 • Vrije snuffel-tijd
  Maak van één wandeling per dag een wandeling waarin je hond zolang mag snuffelen als hij wil! De truc is hier om de route die je normaal gesproken loopt, los te laten Neem je voor dat er geen route is, en ook geen mooi "rondje". In plaats van je te richten op de afstand of de route, neem je als doel een bepaalde tijd die je hebt te besteden. Bijvoorbeeld een kwartier, in dat kwartier mag je hond zo lang blijven staan om te snuffelen als hij wil! Deze wandeling is echt voor je hond, hij of zij mag zelf weten hoe de tijd besteed wordt. Dus kiest jouw hond ervoor om 10 minuten aan een struik te snuffelen op de hoek van de straat? Dan ben je in die wandeling de straat dus waarschijnlijk niet uit geweest! Dit is misschien even omschakelen voor je, maar voor je hond is dit helemaal prima! Voor hem of haar is het snuffelen zo belangrijk dat het wandelen wel een keer wat minder kan. Je kunt ook tijdens een langere wandeling, een deel daarvan "vrije snuffel-tijd" inplannen. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling van een uur, de laatste 20 minuten, of de eerste.
 • Schat zoeken
  Neem op sommige wandelingen een zak vol kleine hap-slik-weg beloningen mee. Tijdens de wandeling kies je een plek en een moment waarop het rustig is om jullie heen. Dat betekent dat er geen andere honden in de buurt zijn en ook geen mensen. Houd hiervoor een straal van minimaal 5 meter aan om jullie heen. Ook geen ander verkeer in de nabije omgeving. Op dat moment kun je een schat zoek oefening doen met je hond ?. Dit is een eenvoudige vorm van neuswerk waarbij je hond zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Dit gaat als volgt; Pak een paar van de kleine hap-slik-weg beloningen in je hand, een stuk of 5. Strooi dit met een lage hand op de grond (niet gooien, maar rustig laten vallen) Strooi de beloningen uit over een klein oppervlak, ongeveer een halve vierkante meter Stap naar achteren en laat je hond dit zelf zoeken en op peuzelen Let op! Zorg altijd voor een slappe lijn, pak de lijn aan het uiteinde vast zodat je hond voldoende ruimte heeft. Als het je hond lukt om alle beloningen te vinden en hij vindt het leuk, dan kun je steeds wat meer beloningen gaan gebruiken en ook het oppervlak vergroten.
  Nog een leuke manier om hier variatie in aan te brengen is door het soort ondergrond te wisselen. Soms in het gras, soms op de tegels, of in het grind. Dit geeft je hond afwisseling en uitdaging Het opsporen en oppeuzelen van de kleine beloningen heeft een kalmerende werking en geeft veel voldoening aan je hond! Hierdoor krijgt je hond echt een positieve associatie bij het wandelen met jou!
 • Het geheim van de lange lijn
  Gebruik een vaste lijn van minstens drie meter! Hiermee bedoel ik een lijn van een licht materiaal, zoals nylon of biothane (zie Veiligheidstuigjes en biothane lijnen bestellen). Het liefst zónder metalen haken en ogen. Een fijne lichte lijn, zonder rammelende delen geven een hond de mogelijkheid om ongestoord te wandelen en te bewegen. Een vaste lijn van minstens 3 meter (dus geen uitrol lijn) is een ware verademing voor je hond! Een te korte lijn zorgt ervoor dat er snel spanning op de lijn komt te staan en dat een hond niet vrij kan bewegen. Dit maakt een wereld van verschil voor je hond en ook voor jou. Drie meter is de minimale lengte die een hond nodig heeft om voldoende vrij te kunnen bewegen. Met een lijn van twee meter of minder is het voor een hond heel lastig om te kunnen ontspannen tijdens het lopen. Dit zorgt ervoor dat de lijn steeds strak komt te staan en dat je hond meer gestresst is. Trekken aan de lijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door een te korte lijn! Door een vaste lijn van minstens drie meter te gebruiken, is het probleem van trekken aan de lijn vaak voor het grootste deel opgelost! Een lange lijn vermindert spanning. Minder spanning vermindert trekken.

 

Bron: Stressless Dogs