logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

jonge hond adopteren

Geslacht: reu, gecastreerd
Leeftijd: jonge hond, 1½ jaar, geboren 9 februari 2023
Formaat: middelgroot, schouderhoogte circa 53 cm*
Kan met kinderen: nee, we plaatsen Vernon graag in een rustig huishouden
Kan met katten: nee
Kan met andere honden: ja / zie toelichting
Trefwoorden: aanhankelijk, zachtaardig, gevoelig, speels, slim, baasgericht, (nog) onzeker
Adoptie bijdrage: €350,=

* Schouderhoogte 53 cm; dat is net iets kleiner dan een Flatcoated Retriever, waar hij wel wat op lijkt. Omdat de vader- en moederhond van Vernon niet bekend zijn, weten we niet welke rassen in hem vertegenwoordigd zijn.

Karakter:
Vernon is een zachtaardige, aanhankelijke en heel gevoelige hond. We verwachten dat wanneer hij goed in zijn vel zit hij ook weer heel speels en energiek zal zijn.

Profiel adoptant (of eventueel een gastgezin):

  • Recente ervaring met honden en het inzicht om een jonge, gevoelige hond met een asielverleden te begeleiden;
  • Een thuis waar Vernon tot rust kan komen; een rustig huishouden in een prikkelarme woonomgeving (bijvoorbeeld aan de rand van een dorp, of landelijk)
  • Een goed omheinde tuin, zodat Vernon ook op eigen terrein lekker buiten kan zijn. Daar geniet hij van! Bovendien is Vernon de eerste weken nog niet toe aan wandelen, hij heeft voorlopig tijd nodig om in huis en tuin te wennen, aan te sterken en heel veel te slapen zodat zijn stresslevels kunnen zakken tot een aanvaardbaar niveau;
  • Vernon kan als enige hond worden geplaatst, of bij een al aanwezige stabiele hond die voor hem een steun en goed voorbeeld kan zijn;

jonge hond adopteren Gedrag in huis:
Vernon is heel aanhankelijk en is graag dichtbij zijn gastmoeder in de buurt. Hij wordt erg blij van haar aandacht maar vraagt hier niet opdringerig om. Zoals al gezegd zou Vernon veel moeten slapen, maar dat lukt hier niet; er zijn te veel prikkels.
Vernon leert snel en wil het graag goed doen. Hij is dus prima te trainen, maar echt open staan voor nieuwe dingen leren kan een hond pas als zijn stressemmer niet overloopt.
Bij zijn gastgezin is één persoon meermaals op bezoek geweest. In huis maakte het bezoek Vernon in eerste instantie onzeker. Toen de bezoeker hem vervolgens volledig negeerde, ging het oké.

Gedrag buiten:
Vernon is graag in de tuin en wanneer hij telkens op tijd naar buiten kan gaan, is hij al zindelijk. Hij wil graag wat snuffelen en af en toe ook lekker rennen. Omdat hij fysiek nog verzwakt is, struikelt hij nog snel. Wanneer hij op zijn gemak is, voldoende slaapt en goed eet, verwachten we dat hij al snel kracht en coördinatie ontwikkelt.
De eerste week had Vernon geen belangstelling voor speeltjes maar inmiddels begint hij te ontdekken dat (zelf) spelen leuk kan zijn!

jonge asiel hond Achtergrond:
In het asiel van Elisa, waarmee we nauw samenwerken, kon Vernon de stress niet meer aan. Hij stopte met eten en vermagerde en verzwakte in een snel tempo. In januari leerden we Vernon kennen als een erg lieve, vrolijke en enthousiaste jonge hond. Maar toen we eind mei opnieuw het asiel bezochten, was Vernon er slecht aan toe. Hij was duidelijk erg ongelukkig in de kennel. Zo'n leuke hond zien wegkwijnen in een asielkennel, zo triest... Vernon is begin april 2023 in het asiel terecht gekomen; hij was toen dus een puppy van een week of acht.
Medisch onderzoek leverde geen bijzonderheden op. Toen Vernon een aanval kreeg op het moment dat er veel commotie was op het asielterrein, werd nog duidelijker dat zijn toestand een gevolg is van chronische, ernstige stress.

Natuurlijk wilden we Vernon zo snel mogelijk uit deze situatie halen; in het asiel zou hij het niet lang meer volhouden. We hebben geprobeerd door oproepen op sociale media en de website een heel rustig thuis te vinden voor hem maar dat is niet gelukt.
Gelukkig bood één van onze gastgezinnen wel een ("reserve"-)opvangplek aan en daar is Vernon op 29 juni gearriveerd (in Wetsens, Friesland). We wisten dat het waarschijnlijk geen ideale plek zou zijn voor Vernon, maar voor hem wel een stuk beter dan het asiel! Helaas komt Vernon hier inderdaad niet tot rust, door de combinatie met meerdere andere honden, die niet allemaal kalm op hem reageren. Ook van de geluiden van de katten, die in een apart gedeelte van het huis wonen, wordt Vernon erg nerveus.

In Elisa's asiel met zo'n 270 honden is er natuurlijk heel vaak onrust. Een kleine aanleiding, honden beginnen te blaffen en steken elkaar dan aan. Een hond als Vernon voelt zich in zo'n omgeving niet veilig, slaapt daardoor te weinig, is altijd alert; de stresshormonen gieren door zijn lijf 😢 Als je je langdurig zo gestrest en ellendig voelt, is het niet gek dat je geen eetlust meer hebt... Chronisch hoge stresslevels tasten je niet alleen mentaal maar ook fysiek (ernstig) aan en uiteindelijk kan dat funest zijn.
Een paar dagen nadat we met hem wandelden, was er een hoop commotie op het terrein van het asiel. Toen onze teamleden de honden gingen checken, troffen ze Vernon zo aan... (zie filmpje).

30 mei 2024:
❗LET OP: onderstaand filmpje kan als schokkend worden ervaren; Vernon krijgt een aanval als gevog van stress❗

Medisch:
Vernon is gecastreerd, volledig ingeënt en heeft een geregistreerde chip en een paspoort. Zoals al verteld is hij momenteel te mager en verzwakt als gevolg van langdurige stress.

Adoptie procedure:
Heeft u interesse in deze lieve en aandoenlijke jonge hond? Dan verzoeken wij u vriendelijk eerst onze pagina Adopteren goed door te nemen. Daarna kunt u eventueel het intakeformulier invullen en verzenden.

➡️ Voor Vernon is eventueel is ook een opvangplek (voor langere tijd) een optie. Meer informatie vindt u op onze pagina Gastgezin worden.

Foto's en filmpjes:

10 juli:
Vernon krijgt al wat meer kracht en glans op zijn vacht.

5 juli:
Vernon vindt het nog moeilijk om rust te vinden. Niet zo gek natuurlijk; hij heeft nog zoveel te verwerken. Maar op sommige momenten, zoals hier in de tuin, kan hij toch al even lekker ontspannen:

3 juli::

1 juli:

Dag 1 in Nederland:


Vernon in het asiel, Roemenië:

24 mei (2 filmpjes):

Januari (2 filmpjes):

In het particuliere asiel van Elisa verblijven momenteel circa 270 hondjes in buitenkennels, dag in dag uit. Er is een speelveld, maar er is veel te weinig tijd en hulp om alle honden dagelijks daar naartoe te brengen. Dus de kennel is hun leven... In Roemenië zelf zijn de hondjes kansloos, asielhonden worden daar zo goed als nooit geadopteerd, zelfs geen prachtige en lieve puppy's. Gelukkig hoeft dierenliefde niet te stoppen bij een landsgrens!

Op het filmpje kun je een beetje zien hoeveel stress de honden in het asiel ervaren. Er zijn geen verwarmde verblijven dus in de winter is het er ijzig koud - min 25 is geen uitzondering in Solca, Roemenië - en in de zomer is het er vaak smoorheet. Elisa doet fantastisch werk en ze heeft met de middelen die er zijn, heeft ze de dingen uitstekend voor elkaar 🙏. Maar de middelen zijn beperkt; niet te vergelijken met een asiel in Nederland...

Een indruk van het asiel van Elisa (Do Good Rescue), waar ook deze jonge hond verbleef:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze jonge hond ter adoptie verblijft in Nederland. Adopteren?

Deze jonge hond ter adoptie verblijft in Nederland.