Geslacht: reu, gecastreerd
Leeftijd: jonge hond, 1½ jaar, geboren 9 februari 2023
Formaat: middelgroot, gewicht circa 19 kilo, schouderhoogte circa 53 cm*
Kan met kinderen: nee, we plaatsen Vernon graag in een rustig huishouden
Kan met katten: nee
Kan met andere honden: ja / zie toelichting
Trefwoorden: aanhankelijk, zachtaardig, gevoelig, speels, slim, baasgericht, (nog) onzeker
Adoptie bijdrage: €425,=
* Schouderhoogte 53 cm; dat is net iets kleiner dan een Flatcoated Retriever, waar hij wel wat op lijkt. Omdat de vader- en moederhond van Vernon niet bekend zijn, weten we niet welke rassen in hem vertegenwoordigd zijn.
Karakter:
Vernon is een zachtaardige, vrolijke, speelse, aanhankelijke en gevoelige hond.
Profiel adoptant (of eventueel een gastgezin):
- Recente ervaring met honden en het inzicht om een jonge, gevoelige hond met een asielverleden te begeleiden;
- Een thuis waar Vernon tot rust kan komen; een rustig huishouden in een prikkelarme woonomgeving (bijvoorbeeld aan de rand van een dorp, of landelijk)
- Een goed omheinde tuin, zodat Vernon ook op eigen terrein lekker buiten kan zijn. Daar geniet hij van! Bovendien is Vernon de eerste weken nog niet toe aan wandelen, hij heeft voorlopig tijd nodig om in huis en tuin te wennen;
- Vernon volgt graag het voorbeeld van een andere hond. We plaatsen hem daarom uitsluitend bij een al aanwezige hond, die voor hem een steun en een goed voorbeeld kan zijn;
Gedrag in huis:
Vernon is aanhankelijk en is graag dichtbij zijn gastmoeder in de buurt. Hij wordt erg blij van haar aandacht maar vraagt hier niet opdringerig om. Vernon ligt graag lekker te slapen in zijn bench. Ondanks dat hij dat een fijn plekje vindt, kan het deurtje niet gesloten worden, dan raakt hij in paniek.
De knapperd is netjes zindelijk en geniet ontzettend van rondscharrelen in de tuin. Bezoek vindt Vernon een beetje spannend, maar wordt het bezoek buiten ontvangen en gaan ze samen het huis in, dan gaat het een stuk beter. Vernon vindt het fijn om een eigen plekje te hebben waar het bezoek hem netjes met rust laat.
Zoals veel honden blaft ook Vernon wel eens als hij een geluid hoort wat onbekend is voor hem, maar hij is snel gerust te stellen. Zijn gastgezin beschrijft Vernon als:
"Lief, zachtaardig, vrolijk, hij is gewoon echt hartstikke leuk. Hij is slim, goed te sturen, wel een beetje energiek maar niet té, hij is speels. Eigenlijk is hij een super makkelijke hond! Zijn onzekerheid met bezoek en in nieuwe situaties is echt jammer, anders was hij helemaal perfect!"
Gedrag buiten:
In de tuin vindt Vernon het heerlijk om lekker te rennen en te spelen. Helaas spelen de andere honden in het gastgezin niet met hem, en dat respecteert hij netjes. Vernon geniet ook van in het zonnetje liggen.
Met Vernon wordt sinds kort gewandeld:
Achtergrond:
In het asiel van Elisa, waarmee we nauw samenwerken, kon Vernon de stress niet meer aan. Hij stopte met eten en vermagerde en verzwakte in een snel tempo. In januari leerden we Vernon kennen als een erg lieve, vrolijke en enthousiaste jonge hond. Maar toen we eind mei opnieuw het asiel bezochten, was Vernon er slecht aan toe. Hij was duidelijk erg ongelukkig in de kennel. Zo'n leuke hond zien wegkwijnen in een asielkennel, zo triest... Vernon is begin april 2023 in het asiel terecht gekomen; hij was toen dus een puppy van een week of acht.
Medisch onderzoek leverde geen bijzonderheden op. Toen Vernon een aanval kreeg op het moment dat er veel commotie was op het asielterrein, werd nog duidelijker dat zijn toestand een gevolg is van chronische, ernstige stress. Vernon heeft géén epilepsie.
Natuurlijk wilden we Vernon zo snel mogelijk uit deze situatie halen; in het asiel zou hij het niet lang meer volhouden. We hebben geprobeerd door oproepen op sociale media en de website een heel rustig thuis te vinden voor hem maar dat is niet gelukt.
➡️ Gelukkig bood één van onze gastgezinnen wel een ("reserve"-)opvangplek aan en daar is Vernon op 29 juni gearriveerd (in Wetsens, Friesland). We wisten dat het waarschijnlijk geen ideale plek zou zijn voor Vernon, maar voor hem wel een stuk beter dan het asiel! Helaas komt Vernon hier inderdaad niet helemaal tot rust, door de combinatie met meerdere andere honden, die niet allemaal kalm op hem reageren.
Het gastgezin houdt Vernon en de hond die niet goed op hem reageert nu gescheiden. Toch te zorgen dat beide honden aandacht, speeltijd etc. te krijgen, is voor hen natuurlijk een hele belasting. Voor Vernon is het meest ideaal als we voor hem een fijn blijvend thuis vinden. Maar gezien de hele situatie, zijn we ook met een andere opvangplek (voor langere tijd) heel goed geholpen!
Medisch:
Vernon is gecastreerd, volledig ingeënt en heeft een geregistreerde chip en een paspoort. Zoals al verteld was hij bij aankomst in Nederland te mager en verzwakt als gevolg van langdurige stress. Bij zijn gastgezin knapt hij gelukkig in een snel tempo op (zie de updates, verder naar onderen op deze pagina). Voor vertrek naar Nederland heeft Vernon een uitgebreide gezondheidscheck gehad; hij is onder meer getest op tekenbeet-ziektes en hartworm en de resultaten waren goed.
Adoptie procedure:
Heeft u interesse in deze lieve en aandoenlijke jonge hond? Dan verzoeken wij u vriendelijk eerst onze pagina Adopteren goed door te nemen. Daarna kunt u eventueel het intakeformulier invullen en verzenden.
➡️ Voor Vernon is eventueel is ook een opvangplek (voor langere tijd) een optie. Meer informatie vindt u op onze pagina Gastgezin worden.
Foto's en filmpjes:
Vernon's opvang schrijft:
1 november:
Lieve mensen zijn tweemaal op bezoek geweest bij Vernon, zodat hij weer een positieve ervaring op kon doen met visite. Tijdens de eerste ontmoeting liet Vernon zich aaien door de mevrouw, tijdens het tweede bezoek vond hij het ook oké dat meneer hem aanraakte. Geweldig dat er zulke mensen zijn, die Vernon graag komen helpen ❤️
25 september:
Vandaag hadden we visite. Hond Yasmina gaf het goede voorbeeld, daar kijkt Vernon graag naar, wat zij doet.
Bovendien gaf deze mevrouw Vernon alle ruimte en tijd om in zijn eigen tempo te komen kennismaken. Zie de foto en het filmpje voor het resultaat ❤️
10 september:
Vernon reageert heel sociaal en geduldig op deze kleine wildebras:
6 augustus:
Vernon ❤️ - Lekker eendenkroos happen:
26 juli:
Vernon is een heerlijke hond 🥰
Natuurlijk moet hij nog van alles leren, na een leven in een hok, maar hij past zich geweldig goed aan.
Hij eet me de oren van het hoofd, hij krijgt een kilo kvv per dag. Ik denk dat hij best nóg een kilo zou lusten 😉
In huis is hij rustig, gaat lekker slapen.
Buiten gaat hij altijd even een stukje rennen en spelen met zijn speeltjes. Ook hier kan hij na een poosje prima de rust vinden, als hij klaar is met zijn activiteiten.
Kortom, ik denk dat de stress hem wel verlaten heeft. Ook komt hij op krachten; ik zie hem nooit meer struikelen ❤️
14 juli:
Wanneer Vernon buiten is met zijn gastmoeder en de andere honden zijn binnen, voelt Vernon zich ontspannen genoeg om te spelen of even een dutje te doen:
10 juli:
Vernon krijgt al wat meer kracht en glans op zijn vacht.
5 juli:
Vernon vindt het nog moeilijk om rust te vinden. Niet zo gek natuurlijk; hij heeft nog zoveel te verwerken. Maar op sommige momenten, zoals hier in de tuin, kan hij toch al even lekker ontspannen:
3 juli::
1 juli:
Dag 1 in Nederland:
Vernon in het asiel, Roemenië:
In Elisa's asiel met zo'n 270 honden is er natuurlijk heel vaak onrust. Een kleine aanleiding, honden beginnen te blaffen en steken elkaar dan aan. Een hond als Vernon voelt zich in zo'n omgeving niet veilig, slaapt daardoor te weinig, is altijd alert; de stresshormonen gieren door zijn lijf 😢 Als je je langdurig zo gestrest en ellendig voelt, is het niet gek dat je geen eetlust meer hebt... Chronisch hoge stresslevels tasten je niet alleen mentaal maar ook fysiek (ernstig) aan en uiteindelijk kan dat funest zijn.
Een paar dagen nadat we met hem wandelden, was er een hoop commotie op het terrein van het asiel. Toen onze teamleden de honden gingen checken, troffen ze Vernon aan met een stress-aanval (klappertanden, bibberen). Gelukkig hielp het hem toen één van hen in de kennel Vernon kalmeerde.
24 mei (2 filmpjes):
Januari (2 filmpjes):
In het particuliere asiel van Elisa verblijven momenteel circa 270 hondjes in buitenkennels, dag in dag uit. Er is een speelveld, maar er is veel te weinig tijd en hulp om alle honden dagelijks daar naartoe te brengen. Dus de kennel is hun leven... In Roemenië zelf zijn de hondjes kansloos, asielhonden worden daar zo goed als nooit geadopteerd, zelfs geen prachtige en lieve puppy's. Gelukkig hoeft dierenliefde niet te stoppen bij een landsgrens!
Op het filmpje kun je een beetje zien hoeveel stress de honden in het asiel ervaren. Er zijn geen verwarmde verblijven dus in de winter is het er ijzig koud - min 25 is geen uitzondering in Solca, Roemenië - en in de zomer is het er vaak smoorheet. Elisa doet fantastisch werk en ze heeft met de middelen die er zijn, heeft ze de dingen uitstekend voor elkaar 🙏. Maar de middelen zijn beperkt; niet te vergelijken met een asiel in Nederland...
Een indruk van het asiel van Elisa (Do Good Rescue), waar ook deze jonge hond verbleef:
Deze jonge hond ter adoptie verblijft in Nederland. Informatie over adopteren vindt u via ons hoofdmenu.