logo
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
slider-cropped-header-1.jpeg
Straydogs Rescue Nederland
voor hulp aan thuisloze honden in roemenië
previous arrow
next arrow

Honden kunnen besmet zijn met de bacterie brucella canis. Deze bacterie is besmettelijk voor honden, maar ook voor mensen en daarom zijn dierenartsen verplicht een besmetting van Brucella canis bij honden te melden bij de NVWA. Brucella canis kwam tot 2016 in Nederland niet voor, maar is sindsdien enkele keren bij ingevoerde honden uit Oost-Europa gevonden. In Nederland is besmetting bij de mens met deze bacterie nog nooit voorgekomen.

Hoe herkent u Brucella canis bij honden?

U herkent Brucella canis bij honden vooral aan voortplantingsstoornissen. Bij teven zijn de belangrijkste verschijnselen:

  • abortus, meestal in de 7de tot 9de week van de dracht
  • dood of zwak geboren puppy’s

Bij reuen zijn de belangrijkste verschijnselen:

  • ontsteking in bijbal, testikel of prostaat
  • onvruchtbaarheid
  • pijn en moeilijkheden met plassen en ontlasten

Hiernaast kunnen ook rugklachten en gewrichtsklachten voorkomen.

Tot nu toe is serieuze rug- en/of nekpijn het meest voorkomende verschijnsel dat bij de honden in Nederland is gevonden. Bij röntgenonderzoek worden dan tussenwervelafwijkingen gezien die niet lijken te verbeteren met de gebruikelijke therapieën.

Hoe raken honden besmet?

Het is voornamelijk een dekinfectie. Het sperma van de reu brengt de besmetting over. De bacterie wordt in hoge mate uitgescheiden in de foetus, placenta, vruchtwater en vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte. Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken. Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken. Ook direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken.

Symptomen bij mensen

Mensen kunnen besmet raken als besmette lichaamsvloeistoffen in contact komen met de slijmvliezen of de beschadigde huid. Met name mensen die bijvoorbeeld assistentie bieden bij vroeggeboorte of doodgeboorte van honden kunnen besmet raken. Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer zijn gevoeliger voor een infectie. Overdracht van hond op mens lijkt overigens wereldwijd niet veel voor te komen. Tot op heden zijn er geen meldingen van besmetting bij mensen in Nederland, ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden. In de afgelopen 50 jaar is in de literatuur een klein aantal patiënten beschreven, waarbij langdurige onbegrepen koorts de meest beschreven klacht was.

Behandeling bij honden

Honden met chronische infecties van de tussenwervelschijven ten gevolge van Brucella canis kunnen behandeld worden met antibiotica. Daarmee zullen de klinische klachten hoogstwaarschijnlijk afnemen, maar de bacterie kan zeer hardnekkig aanwezig blijven op plaatsen waar die moeilijk bereikbaar is voor antibiotica en/of de afweer van de hond zoals in de tussenwervelschijven. Om verspreiding via dekkingen te voorkomen wordt geadviseerd om besmette honden te laten castreren of steriliseren.

Behandeling bij mensen

Mensen met infecties ten gevolge van Brucella canis kunnen behandeld worden met antibiotica. Dit geeft meestal een snel herstel. Bij mensen is een behandeling met antibiotica vaak wel voldoende om de bacterie volledig te doen verdwijnen.

Omdat het zo’n weinig voorkomende ziekte is, worden onze honden niet getest op brucella canis. Maar indien u de boven beschreven klachten bij uw hond herkent, is ons dringende advies om uw hond te laten testen bij uw dierenarts.

Andere ziektes:

Borreliose / Ziekte van Lyme

Ehrlichiose / Anaplasma

Hartworm

Brucella Canis

Leishmania