Gezondheid

gezondheid 1Net als in Nederland komen ook in Roemenië bepaalde hondenziekten voor. De honden die ter adoptie staan, worden gevaccineerd tegen rabiës en krijgen de coctail-enting tegen hondenziekte (Distemper), leverziekte (Hepatitis), Parvo en Parainfluenza. Daarnaast komen in Roemenië ziekten voor die worden overgedragen door teken en muggen. Vlak voor vertrek worden de honden ouder dan 7 maanden met een snaptest getest op hartworm. Omdat hartworm een incubatietijd kent van 6-7 maand, is deze test niet zinvol bij honden die jonger zijn en deze test is dus geen garantie dat ze niet ziek worden. Afhankelijk van de situatie en de achtergrond van de hond testen we ook op ehrlichia, anaplasma en de ziekte van Lyme. Op deze pagina staan de ziekten die in meer of mindere mate voorkomen.

Hartworm

Hartwormen zijn de meest levensbedreigende wormen die bij honden kunnen voorkomen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij een tekortschieten van de hartfunctie en uiteindelijk de dood veroorzaken.Volwassen hartwormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm. In Noord-Amerika komt hartworm wijdverspreid voor en is het al langer een groot probleem. In Europa is dit een sterk naar het noorden oprukkende aandoening.

Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door die vervolgens door het lichaam migreren totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart en longslagaderen); daar groeien ze binnen nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen larven te produceren (microfilariae) die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop. Wanneer een muskiet een besmette hond bijt, pikt hij deze larven op en kan hij de besmetting zo weer doorgeven aan andere honden.

Borreliose (Ziekte van Lyme)

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bepaalde soort bacterie, genaamd Borrelia Burgdorferi. De bacterie wordt overgebracht door de Ixodes-teken die ook hier in Nederland voorkomen. Alhoewel veel honden in een gebied waar Lyme voorkomt, blootstaan aan de bacterie (via teken), ontwikkelen maar weinig honden ziekte als gevolg hiervan.

Ehrlichiose / anaplasma

Ehrlichiose wordt veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën, die door teken worden overgebracht.
De belangrijkste soorten bacteriën die Ehrlichiose kunnen veroorzaken zijn: Ehrlichia canis, Anaplasma (Ehrlichia) platys en Anaplasma phagocytophilum. Hoewel de ziekteverschijnselen sterk overeenkomen, onderscheiden de bacteriën zich in de mate waarin ze ziekteverwekkend zijn en de gebieden waarin ze voorkomen. Ook worden de verschillende soorten bacteriën door verschillende soorten teken overgebracht.

Brucella canis

Honden kunnen besmet zijn met de bacterie brucella canis. Deze bacterie is besmettelijk voor honden, maar ook voor mensen en daarom zijn dierenartsen verplicht een besmetting van Brucella canis bij honden te melden bij de NVWA. Brucella canis kwam tot 2016 in Nederland niet voor, maar is sindsdien enkele keren bij ingevoerde honden uit Oost-Europa gevonden. In Nederland is besmetting bij de mens met deze bacterie nog nooit voorgekomen.