Adopteren?

We vinden het geweldig als u één van onze honden een thuis wilt geven, want ze verdienen het allemaal, stuk voor stuk! En we weten uit ervaring hoe blij je kunt worden wanneer zo’n hondje, dat lange tijd in een kennel of op straat heeft geleefd, gelukzalig in een warme mand ligt te knorren. Het leven van een thuisloze hond in Roemenië is ellendig en we willen graag dat daar een einde aan komt. Maar ons doel is niet om zoveel mogelijk honden naar Nederland te halen, maar om adopties te realiseren waar zowel de honden als de mensen gelukkig van worden!
We werken daarbij vanuit de simpele filosofie dat geen enkele hond en geen enkele baas hetzelfde is.
Behoefte, karakter, wensen en ervaringen zijn allemaal verschillend.
Daarom kunt u bij ons dus niet zomaar even een hondje uitzoeken en ophalen. Voor een goede match vinden we het belangrijk om een beeld te hebben van onze honden en een zorgvuldige adoptieprocedure te hanteren.
We doen dat op de volgende manier:

1.  Onze honden
De honden die we naar Nederland halen, komen uit verschillende situaties. Direct van de straat, uit een gemeentelijk asiel of uit een particuliere opvang. In een gemeentelijk asiel zijn de omstandigheden altijd dramatisch slecht, met nauwelijks te eten, veel te veel honden in een kennel en een koude vloer als slaapplek. In een particuliere opvang zijn de omstandigheden natuurlijk beter, maar ook hier leven de honden meestal buiten met alleen een houten hok als schuilplaats.
Ze zijn dus niet gewend om in een huis te wonen, tenzij in een ‘vorig leven’. Ook is meestal de informatie die we over een hond krijgen vrij oppervlakkig. Verder hebben ze meestal het nodige meegemaakt en niet altijd positief, waardoor ze de eerste periode in Nederland wat afwachtend of soms bang kunnen zijn. We plaatsen daarom vrijwel altijd een hondje eerst in een gastgezin. Hier kunnen ze wennen aan het leven als gezinshond, de eerste basisbeginselen leren en hun n
are ervaringen verwerken. Ook krijgen we op deze manier een indruk van het karakter en kunnen we beoordelen in welke situatie de hond het beste past. Het belang van onze honden staat daarbij altijd voorop. Wel merken we hierbij op dat de hond later bij u thuis ander gedrag kan gaan vertonen, omdat de situatie anders is. Zie ook de pagina ‘gedrag en opvoeding’.     

2.   De adoptieprocedure
Een hond is natuurlijk meer dan alleen die mooie ogen, die guitige snoet.
Het zijn geen kant en klare pakketjes en we vragen u daarom vooraf goed na te denken over de adoptie en over uw verwachtingen van een hond. Want in hun rugzak zit al genoeg narigheid en ze verdienen nu een goed ‘hondenleven’.  Ook zal er nog de nodige tijd in de opvoeding moeten worden gestoken. Alleen als u dit alles geen bezwaar vindt, is adoptie een goede beslissing! 

Heeft u een hondje gezien dat uw hart heeft geraakt?
Dan vragen we u om enige informatie te geven over uw woon/werk/gezinssituatie via het intake-formulier dat u krijgt toegestuurd.
Als we op basis van deze eerste indruk denken dat de hond 
in deze situatie een goed leven zou kunnen hebben, kunt u een afspraak maken om kennis te maken met de hond in het opvanggezin. Wanneer de hond nog in het buitenland verblijft, dan gaan we (ook op basis van uw vragen) meer informatie inwinnen over de hond. Daarna maken we met u een afspraak voor een huisbezoek, waarbij gekeken wordt of de door u gekozen hond daadwerkelijk in deze situatie past. Degene die het huisbezoek aflegt, geeft daarover advies aan de organisatie.
Wanneer zowel u als wij denken dat deze adoptie een goede beslissing is, regelen we de adoptieovereenkomst en het eventuele transport, waarna u de hond kunt ophalen bij het opvanggezin of bij de aankomst vanuit Roemenië. De honden worden geplaatst op een contract van Straydogs Rescue Nederland.

Mocht u geïnteresseerd zijn in een hond, dan kunt u contact opnemen met ons:
via de mail: info@straydogsrescue.nl
telefonisch van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 – 18.00 uur: 06- 53766006

Adoptiebijdrage
De adoptiebijdrage komt volledig ten goede aan de honden uit Roemenië. We hanteren lagere tarieven voor oude(re) honden en honden met een bepaalde aandoening/beperking, omdat we ook hen graag een kans geven.  Dit betekent wel dat de adoptiebijdragen bij lange na niet kostendekkend zijn; we zijn daarom ook afhankelijk van donaties.
Van de adoptiebijdragen en donaties worden de volgende kosten betaald:

 • ontvlooiing en ontworming;
 • vaccinaties (cocktailenting en rabiësvaccinatie);
 • chip en Europees paspoort;
 • sterilisatie/castratie;
 • alle honden worden voor transport getest op hartworm en op de tekenziekten ehrlichia, anaplasma en ziekte van Lyme. Meer informatie over deze ziekten kunt u lezen onder de knop ‘informatie’;
 • (onvoorziene) medische kosten;
 • transportkosten van Roemenië naar Nederland;
 • opvangkosten in Roemenië zelf: veel van onze honden komen uit een gemeentelijk asiel of van de straat en willen we graag z.s.m. naar een veilige plek brengen totdat ze naar Nederland kunnen komen. Er is echter heel weinig aanbod van gratis opvang bij mensen thuis; de honden moeten dan tijdelijk ondergebracht worden in een particulier asiel en daarvoor betalen we maandelijks huur en voerkosten (25-50 euro per maand). Soms heeft een hond extra zorg nodig en dan brengen we hem/haar tijdelijk onder bij een dierenarts;
 • reiskosten in Nederland die vrijwilligers maken i.v.m. de opvang of adoptie van een hond. Zij ontvangen hiervoor een benzinekostenvergoeding;
 • de registratie van de chip bij de Nationale Databank Gezelschapsdieren. Bij de adoptie registreren wij de chip op uw naam.
 • van de adoptiebijdrage voor een hond tot 3 jaar wordt 10 euro besteed aan sterilisatie-acties in Roemenië.

Adoptietarieven:

Honden 0 t/m 2 jaar
295 euro
Honden van 3 t/m 5 jaar 195 euro
Speciaal tarief:
Honden vanaf 6 jaar of met een handicap
Honden vanaf 10 jaar

125 euro
100 euro
Pups niet gesteriliseerd/gecastreerd 250 euro *

*Soms is het vanwege de jonge leeftijd niet mogelijk om een hond te laten steriliseren/castreren in het land van herkomst. Omdat we niet willen dat er met deze honden wordt gefokt, vragen we aan adoptanten dat later alsnog te doen. De adoptiebijdrage is 250 euro plus een borg van 100 euro. Deze borg wordt na bewijs van sterilisatie/castratie weer terug gegeven.


Luca2

 

Na de adoptie….
Dan houden we graag contact met u! Wij willen graag af en toe horen hoe het met uw hond gaat, via ons nazorgteam of via onze adoptantengroep op Facebook. Ook voor de vrijwilligers in Roemenië is het heel erg fijn om op de hoogte te blijven. Het is voor hen een grote stimulans om door te gaan met hun reddingswerk! Ook helpen we u graag bij eventuele opvoedingsperikelen; we hebben in ons nazorgteam de nodige hondenervaring.
Verder maken we graag met u de afspraak dat, mocht het zo zijn dat u op een bepaald moment afstand wilt doen van de hond, hij/zij altijd terug komt naar de stichting. Wij zorgen er dan voor dat de hond een nieuw thuis vindt.

Registratie
Sinds 1 april 2013 is het verplicht om honden te registreren bij een databank, bijvoorbeeld de Nationale Databank Gezelschapsdieren. Bij aankomst van de hond in Nederland registreren wij de chip van de hond op naam van de stichting. Bij de adoptie regelen wij dat de de chip op uw naam wordt overgezet.

Veilige thuiskomst
Als een hond pas geadopteerd is, heeft hij tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. U dient zich ook te realiseren dat de hond van slag kan zijn van het reizen, de onbekende omgeving en de vreemde mensen. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor. Ook al heeft de hond hier een tijdje in opvang gezeten, bij u is het weer opnieuw wennen en is alles weer vreemd. Ze kunnen erg vindingrijk zijn in het ontsnappen, sommige honden zijn ware houdini’s! Het komt helaas te vaak voor dat een zojuist geadopteerde hond ontsnapt en verongelukt….
Vooral de eerste weken is het ontsnappingsgevaar het grootst. Ze kennen u nog niet en zijn niet vertrouwd met de omgeving. We verzoeken u daarom dringend de volgende maatregelen te nemen:

 • zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct aan de halsband of aan het tuig van de hond kan worden bevestigd.

Ophalen van de hond:
– Vervoer de hond in een bench die u vanuit de auto in huis zet;
– Indien u geen bench heeft, zet de hond dan met een lijn vast aan de autogordel of een haak. Op die manier kan hij niet de benen nemen wanneer de autodeur open gaat;
– Zorg voor een rustige aankomst, dus geen vol huis met visite! Laat de hond rustig alles verkennen en in eigen tempo wennen aan de verhuizing. Nodig ook de eerste dagen geen mensen thuis uit, maar laat de hond eerst aan jullie eigen gezin wennen.

In huis:
– Controleer het huis vooraf goed op ontsnappingsmogelijkheden en sluit het kattenluikje!
– Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis. Werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat. Of kies bij gebrek aan een sluis er voor om bij meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnen te laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.

In de tuin:
– Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt, dus kijk goed of de hond geen uitweg kan vinden. Dit is vooral bij kleine hondjes belangrijk; zij zijn in staat zich door de kleinste gaatjes heen te wurmen of onder tuinhekjes door te kruipen!
– Laat de hond niet zonder toezicht in de tuin, ook niet vast aan een lijn. Ze bijten de lijn door en zijn weg voordat iemand dat door heeft.

De eerste periode uitlaten
– Vanwege hun verleden is het voor veel honden spannend om aangelijnd te worden door iemand die ze niet goed kennen. Mensen zijn gewend om naar de hond toe te lopen (dat is al eng…) en zich met de riem voorover te buigen. Deze houding kan bedreigend overkomen. Maak van het aanlijnen een leuk moment door op uw knieën te gaan zitten en de hond vrolijk te roepen met iets lekkers. Koppel daar een vast commando aan. Misschien duurt het even, maar wees geduldig, forceer het niet.
– Gebruik de eerste tijd niet alleen een halsband, maar ook een hondentuigje en lijn de hond dubbel aan: zowel een riem aan het tuig als aan de halsband!
– Loop in het begin steeds dezelfde route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen;
– Zoek in het begin geen drukke plekken/situaties op.
– Een tip is ook om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen, bijvoorbeeld heel vroeg of laat.
– De keren dat een flexilijn uit de hand schoot zijn niet meer te tellen. Kies dus voor een gewone riem en sla de lus om de pols tijdens het wandelen.
– Als de hond erg bang is, laat hem dan de eerste dagen alleen uit in de tuin, eventueel aan een lange lijn.
– Bewaar leuke wandelgebieden waar u met de auto naar toe moet eventjes voor later. Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan!

Halsbanden en tuigjes

Er bestaan globaal twee typen hondentuigjes. Het ene is een zogeheten instapmodel dat als een soort van achtje boven op de schouderbladen van de hond samenkomt. Hier kan een hond uit ontsnappen als hij loodrecht achteruit schiet tegenover degene die de riem in handen heeft!
Het andere soort tuig ziet er op de schouderbladen van de hond uit als een gekantelde letter H en gaat over kop van de hond om het aan te trekken en omsluit de voorhand van de hond. Hier zijn de beste ervaringen mee baiko3 (2)opgedaan. Uiteraard moet een tuigje net als een halsband goed passend zitten en niet te los en zit er het liefst een extra slotje op om de sluiting te vergrendelen.
Wij gebruiken zelf tuigjes van dit model, maar dan met een extra band om de buik. Dit tuig is 100% ontsnappingsproof; we bestellen deze tuigjes in Duitsland en kan bij ons worden gekocht tegen inkoopsprijs.
Kosten (ex. verzendkosten ad. 4 euro):
Maat S : 28 euro
Maat M : 32 euro
Maat L : 35 euro
Maat XL : 38 euro

De eerste weken….
Honden die verhuizen naar hun nieuwe eigenaar zijn per definitie onzeker. U kunt het vergelijken met een situatie waarin u zelf ineens wordt overgeplaatst naar een vreemd land. U kent de mensen niet, het ruikt anders, u spreekt de taal niet, er gelden andere regels en gebruiken. En voor een hond met een onaangenaam verleden is dat allemaal erg angstaanjagend. Ze zijn ineens al hun vertrouwde dingen kwijt en ze zoeken naar houvast en veiligheid. In gezinnen waar al een andere hond aanwezig is, zal de hond zich sneller op zijn gemak voelen en zich optrekken aan de andere hond. Maar de meeste honden hebben geen andere soortgenoot als voorbeeld en is dus aangewezen op ‘die vreemde mensen’. Daarom geven we hieronder 10 tips waarmee u de hond kunt helpen om zich zo snel mogelijk op zijn gemak te voelen:

1. Realiseer u dat uw hond door de nieuwe situatie gestrest is en stresshormonen aanmaakt. Het duurt even voordat die weer uit het lichaam zijn verdwenen en teveel stress kan zorgen voor gedragsproblemen. Lees ook meer hierover op de pagina ‘gedrag en opvoeding’. Een hond heeft behoefte aan voorspelbaarheid en vaste gewoonten. Zorg daarom voor regelmaat: geef uw hond op een vaste tijd eten en ga op vaste tijden wandelen. Maak de eerste weken steeds dezelfde wandeling en ga pas een stukje verder als de hond vol zelfvertrouwen naast u loopt. Visite is leuk, maar beperk dat de eerste weken na een adoptie zoveel mogelijk.

2. Geef de hond veel rust. Zorg voor een rustige slaapplek waar niet iedereen langsloopt. Leer eventuele kinderen dat ze de hond niet storen als hij daar ligt!

3. Natuurlijk bent u blij met uw nieuwe hondje, maar geef hem niet de hele dag door aandacht en knuffels. Pak de hond niet zomaar vast of til hem niet ineens op van de grond om hem te knuffelen. Veel honden vinden dat in het begin eng, ze zijn het niet gewend, ze kennen u nog niet en het maakt ze onzeker. Laat hem zelf kiezen en naar u toekomen. Maak uzelf klein, ga op uw hurken zitten en roep de hond met een vrolijke stem. Geef een aai, beloon hem met een vrolijke stem. Leer dit ook uw eventuele kinderen! Als u de hond aait, doe dit dan onder de kin. Dat is voor honden minder bedreigend dan een hand die van bovenaf komt.

4. Verdiep u in de lichaamstaal van honden. Honden geven met hun houding, de stand van de oren en staart aan hoe ze zich voelen. Ze geven (soms heel snel) signalen af die ons vertellen wat er in hem omgaat. Zo tongelt een hond die gespannen is. Of ze likken over hun neus of draaien hun hoofd af. Dit zijn belangrijke signalen die u niet mag negeren wanneer u bijvoorbeeld de hond benadert of aait. Kijk een onzekere hond nooit (!!) recht in de ogen, maar kijk langs hem heen. Erbij gapen is een geruststellend signaal in hondentaal.

5. Kinderen: laat uw jonge kind(eren) nooit zonder uw toezicht alleen met de hond, zelfs al u denkt dat het wel even kan. Jonge kinderen bevinden zich meestal op gezichtshoogte van de hond en kunnen onbedoeld bij de hond een reactie veroorzaken waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. De signalen die de hond tevoren hierbij afgeeft kunnen jonge kinderen nog niet begrijpen en dit zou mogelijk kunnen resulteren in een bijtincident. Ook al is uw hond heel lief en rustig met de kinderen: voorkomen is beter dan genezen, zeker waar het kinderen en honden betreft.

6. Wees een duidelijke consequente en zelfverzekerde baas en maak uw hond vanaf het begin duidelijk wat uw regels zijn. Wat niet mag, mag niet. Gebruik daarbij vooral beloning en uw stem. Een belangrijk leerprincipe is: negeer ongewenst gedrag en beloon gewenst gedrag. Honden leren het snelst met een positieve benadering en dat is meestal iets lekkers of een stembeloning met een aai.

7. Honden vertrouwen snel op de persoon die hen een positief en veilig gevoel geeft. Bij vrouwen gaat dit meestal sneller dan bij mannen en daarom is het belangrijk dat alle volwassen gezinsleden leuke dingen doen met de hond; laat met name ook de man des huizes de hond eten geven en met hem wandelen. Indien u kinderen heeft, verdiep u in de omgangsregels tussen kinderen en honden!

8. Leer uw hond zo snel mogelijk dat bezoek en vreemde mensen leuk zijn! Dit is echt belangrijk, omdat honden uit het buitenland meestal geen leuke associatie hebben met onbekende mensen en angstig of onzeker kunnen reageren. Om dit te voorkomen, dient u het bezoek een leuke ervaring te laten zijn. Geef de hond daarom iets lekkers als er vreemden binnen komen. Vraag het bezoek om de hond te negeren en niet aan te kijken! Wanneer het bezoek eenmaal rustig zit en de hond komt snuffelen, kunt u het bezoek de hond iets lekkers laten geven, weer zonder hem aan te kijken. Daarna brengt u de hond naar zijn eigen plek en u geeft hem daar bijvoorbeeld een kauwstaafje.

9. Gebruik de eigen plek/mand van de hond nooit als straf. Het moet een prettige vertrouwde plek zijn en blijven.

10. U heeft een hond met een verleden dat niet makkelijk was. Hij heeft daarin geleerd te overleven door bepaald gedrag dat in die situatie nuttig was, maar nu in de nieuwe situatie misschien ongewenst is. Straf uw hond daar niet voor, maar leer hem ander gedrag aan d.m.v. positieve beloning.. Ga met uw hond naar een hondenschool waar gewerkt wordt vanuit dit principe!

IMG_8879